Proiect de lege: Întreruperea de sarcină ar putea fi decontată de stat!
Procedura de întrerupere a sarcinii ar putea fi decontată, în anumite situaţii, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament.
O propunere legislativă care vizează garantarea dreptului la proceduri de întrerupere a sarcinii în siguranţă a fost depusă joi în Parlament.
Proiectul propune ca Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate să achite contravaloarea procedurii de întrerupere a sarcinii la cerere, în anumite condiții.
Este vorba, printre altele, de sarcinile care survin ca urmare a unui viol sau ca urmare a întreținerii de raporturi sexual cu minori. Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Senat.
De asemenea, sunt prevăzute și situațiile în care e vorba de avort terapeutic – adică viața mamei este pusă în pericol și se impune renunțarea la sarcină.
Decontarea se va face de la Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate. În expunerea de motive, iniţiatorii atenţionează, între altele, că pentru efectuarea unei întreruperi de sarcină la cerere femeile sunt îndrumate spre clinici private, unde costul acestei proceduri poate fi şi de 7 ori mai mare, comparativ cu preţurile unităţilor medicale din sistemul public pentru aceeaşi procedură.
Potrivit propunerii legislative, pe lângă situaţiile care constituie avort terapeutic, din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate se suportă contravaloarea procedurii de întrerupere a sarcinii la cerere în trei situaţii: sarcina a survenit în urma unui raport sexual, cu privire la care s-a introdus o plângere penală pentru săvârşirea unei infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale prevăzute de Legea 286/2009 privind Codul penal; persoana solicitantă a procedurii nu a împlinit vârsta de 18 ani; persoana solicitantă a procedurii nu realizează venituri sau primeşte beneficii de asistenţă socială şi/sau, după caz, servicii sociale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2011 a asistenţei sociale.
În cazul refuzului acordării serviciilor medicale, medicul se va asigura că viaţa sau sănătatea persoanei în cauză nu este pusă în pericol şi, în măsura în care refuzul este bazat pe încălcarea convingerilor sale morale, va informa persoana în cauză cu privire la posibilitatea efectuării procedurii de către un alt coleg sau în altă unitate medicală din sistemul de sănătate public din acelaşi judeţ, inclusiv pentru procedurile medicale la cerere, scrie Agerpres.