Sebastian Burduja a dat o față nouă Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Mii de bucureșteni au vizitat standurile institutelor de cercetare de „Ziua Porților Deschise”!
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a invitat, astăzi, publicul larg la Ziua Porților Deschise, eveniment care s-a bucurat de succes. Mii de bucureșteni au luat parte la eveniment, parte dintre ei purtând conversații cu robotul Ion, consilier al premierului Ciucă.
La eveniment au participat peste 30 de institute de cercetare aflate în coordonarea ministerului precum și instituții de învățământ (licee și universități).
Obiectivul acestei inițiative a fost acela de a pune bazele unui context atractiv care să încurajeze dialogul direct între instituțiile publice și cetățeni, pentru a le oferi acestora din urmă ocazia să cunoască povești de succes și oameni devotați profesiei, care se află în spatele unor proiecte de cercetare sau unor experimente cu impact științific, social și economic.
Totodată, au fost prezentate ultimele progrese făcute în cadrul ministerului, precum sistemul de digitalizare-pilot de gestionare a documentelor din instituție și lucrările de cosmetizare a sediului MCID – reabilitarea spațiilor comune alături de o expoziție de pictură realizată de elevii talentați ai Liceului Tonița.
“Astăzi avem prilejul de a vă prezenta modernizarea interioară a sediului Ministerului, urmează pe fonduri europene, din toamnă, și un proiect de modernizare al clădirii în ansamblul său. În contextul în care adesea găzduiam delegații străine, oficialități, alți miniștri și nu existau condiții pentru a face acest lucru am demarat acum opt luni o investiție care s-a ridicat, în final, la 150.000 de euro și care a vizat reabilitarea a 900 de metri pătrați din clădire. Toate spațiile comune pe care le-ați văzut, spațiul de la demisol, cabinetul ministrului, sălile de ședință, au fost complet reabilitate.
Tot, astăzi, este prima zi în care inaugurăm proiectul de digitalizare a Ministerului, un proiect la care o echipă extraordinară a lucrat timp de șase-șapte luni de zile și, astfel, vom reuși să eliminăm peste 90% din hârtia care se plimbă, în acest moment, prin minister. Fluxurile de documente vor fi complet digitalizate. Astfel, miniștrii și secretarii de stat vor avea o vizibilitate clară a circuitului lucrurilor. Se va ști în fiecare moment unde este o anumită lucrare, cât timp stă acolo, ce Direcție își face treaba și care nu…Și ca atare vom putea lua măsuri. Prin acest proiect, ne dorim să fim un exemplu și pentru alte ministere sau autorități publice.
Avem, totodată, astăzi, prezente la “Ziua Porților Deschise”, în curtea ministerului nostru, peste 30 de institute naționale de cercetare-dezvoltare. Am ținut foarte mult să vină să-și prezinte rezultatele cercetării, să interacționeze cu cetățenii, cu bucureștenii, să le prezente ce au realizat și să vadă lumea că, totuși, cercetarea românească poate fi și performantă și să spulberăm, acest mit, potrivit căruia în România nu se face cercetarea de calitate”, a precizat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.