Romsilva, ținta unor atacuri concertate marca USR-ONG-uri. Uriașa miză a decredibilizării și „privatizării” Regiei Naționale a Pădurilor!

Tentativele de decredibilizare a Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva continuă. Sistematic, iresponsabil, în disprețul interesului național. Romsilva, una dintre ultimele redute ale companiilor de stat care (încă) mai aduce anual, ca profit, sute de milioane de lei bugetului de stat, trebuie, cu orice preț, în opinia unor politicieni din USR, damnatizată, scoasă la mezat, privatizată, pusă, cum se spune, pe românește pe butuci.

După Cristian Ghinea, cel care nu a pierdut, nicio ocazie, de a aduce cele mai fantasmagorice acuzații miilor de silvicultori români, a venit rândul unui alt userist, europarlamentarul Nicu Ștefănuță, din Grupul Verzilor, care după vizita pe care a făcut-o zilele trecute în păduri din Făgăraş şi Suceava, împreună cu alţi şapte eurodeputaţi, a făcut, la rândul său, declarații, considerate de specialiști, șocante.

Nicu Ştefănuţă consideră, nici nu se putea altceva cât timp am auzit, de mulți ani, această versiune insuflată de așa-zise ONG-uri de mediu (în realitate companii comerciale veritabile care produc sume uriașe din gălăgia interminabilă pe tema așa-ziselor defrișări) că „cifrele comunicate de către autorităţi nu sunt credibile”. Ce mai contează argumentele autorităților cât timp „tu vii cu decizia în plic” care conține, inevitabil, “adevărul” prezentat de ONG-uri.

Nicu Ștefănuță aruncă, în sprijinul afirmațiilor sale, statistici de care, personal, nu am auzit niciodată. Și care i-a făcut și pe cei responsabili să se declare revoltați de amploarea diversiunii.

Declarațiile arată că europarlamentarul USR a venit, în control, cu verdictul în buzunar, în contextul în care toate argumentele și statisticile unor gazde, mult prea binevoitoare, din punctul meu de vedere, au fost respinse disprețuitor.

„La Suceava ni s-a spus că abia 0,15 % din materialul lemnos este recoltat ilegal. Ori asta nu este posibil. Chiar Poliţia spune că doar pe partea de transport se constată că 3% din materialul lemnos este ilegal. ONG-urile spun că până la 80% din acesta este tăiat ilegal. Institutul pentru Cercetări Silvice dă o cifră de 50%. Mai mult, abuzurile, violenţa asupra activiştilor de mediu nu s-ar justifica dacă cifrele furtului ilegal de lemne ar fi atât de mic”, declară Nicu Ştefănuţă, mizând, probabil, pe faptul că o parte din mass-media îi va prelua mesajul!

Ce spun ONG-urile, sincer, nu prea mă interesează, cât timp am asistat, de-a lungul anilor, la zeci de diversiuni bine-orchestrate de acestea, demontate, ulterior, de controalele Gărzilor Forestiere și Ministerul Mediului. Nici cifra avansată, de europarlamentar, ca aparținând Institutului de Cercetări Silvice nu stă în picioare, oficiali de la Institut ridicând, din umeri, întrebați fiind de unde derivă această așa-zisă statistică!

Este adevărat se taie material lemnos ilegal în Suceava. Cifrele reale sunt, însă, infinit mai mici! Iar, cele mai multe tăieri ilegale provin din pădurile private!

Din păcate, miza decredibilizării silvicultorilor rămâne, pentru unii așa-ziși activiști de mediu, uriașă. Unde sunt multe păduri sunt și mulți bani, cred aceștia, iar unele societăți de exploatare pentru a evita un scandal, declanșat gratuit sau nu, mai întind câte un plic mai subțire sau mai gros! Evident după caz! Sunt de notorietate cazuri ale unor așa-ziși activiști de mediu care apar pe la TV în căutare de publicitate și notorietate și care au scandalul „în sânge”. Și care au înțeles că pot câștiga ușor bani amenițând, urlând și șantajând…

Europarlamentarul USR continuă, însă, să atace Romsilva și spune, tranșant, că „comisarul European pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, are deja pe masă decizia privind procedura de infringement în cazul defrişărilor ilegale din România. Este în interesul nostru să oprim furturile ca să nu avem infringement, adică amenzi uriaşe de la Comisia Europeană”, mai spune Ștefănuț!

Nu pot să nu fac o conexiune clară între tentativele de „privatizare” ale Romsilva și implicit de cedare a pădurilor României, ca și alte bogații, unor interese străine și așa-zisul dezastrul din pădurile României, astăzi,vizate fiind cele ale Sucevei. Ce jocuri face europarlamentarul USR nu mă interesează, însă, dacă vrei să fii de bună-credință trebuie să asculți toate părțile și să prezinți românilor informații corecte!

De unde a plecat revolta europarlamentarului USR?

În perioada 15 – 18.05.2023, o delegație constituită din 8 membri ai Parlamentului European s-a aflat în vizită în România, având ca misiune gestionarea pădurilor și situația ursului brun din țara noastră.

În data de 17.05.2023, delegații au vizitat Județul Suceava, ocazie cu care s-au deplasat, la solicitarea activiștilor de mediu, în  u.a.  124A U.P. III Brodina de Sus, pe raza Ocolului Silvic Brodina, subunitate a Direcției Silvice Suceava. În această suprafață, în conformitate cu prevederile amenajamentului silvic, în anul 2018 a fost constituit actul de punere în valoare 1523273-SV-378, produse principale, tăieri progresive punere în lumină la această dată masa lemnoasă fiind exploatată iar parchetul reprimit.

Cu ocazia deplasării în teren, delegația europarlamentară, însoțită numai de activiștii de mediu, nu a constatat alte nereguli față de cele identificate de personalul silvic mai sus menționat.

În aceeași dată la ora 2030, a avut loc o ședință de lucru cu reprezentanții autorităților administrative județene și locale și ai instituțiilor de aplicare a legii la care au participat și reprezentanți ai Direcției Silvice Suceava. Autoritățile județene au prezentat alternative (gaz metan) pentru încălzirea populației cu lemn de foc și soluții pentru împădurirea terenurilor degradate.

Mai mult, reprezentanții Direcției Silvice Suceava au prezentat situația împăduririlor din fondul forestier administrat de silvicultorii sucevenei precum și evoluția descendentă a fenomenului tăierilor ilegale de arbori la nivelul direcției. Astfel s-a arătat că în perioada 2011 – 2022 volumul tăiat ilegal a scăzut continuu, de la o cantitate de 13200 mc la 2300 mc. De asemenea s-a menționat că volumul tăiat ilegal raportat la 100 de ha de pădure este de 0,69 mc, valoare care este cu mult mai mică decât valoare medie pe țară, respectiv 1,46 mc.

Cu ocazia discuțiilor care au avut loc s-a menționat și faptul că, SUMAL 2.0 este un sistem de trasabilitate a lemnului unic în Europa, prin care se poate urmări proveniența și traseul lemnului în România. Acest sistem este un instrument folosit împotriva tăierilor ilegale care oferă și organelor specializate date și informații care să ajute la prevenirea și combaterea delictelor silvice.

În anul 2022 Direcția Silvică Suceava în colaborare cu autoritățile statului (poliție, garda forestieră, jandarmerie, poliție de frontieră) au efectuat numeroase acțiuni comune privind controlul circulației materialelor lemnoase și tăierilor ilegale de arbori, precum și controlul instalațiilor de debitat. Urmare a acestor acțiuni a fost confiscat un volum de 4643 mc material lemnos și s-au încheiat un număr de un număr de 409 contravenții silvice și 101 infracțiuni silvice privind tăierile ilegale de arbori.

Departe de mine de a apăra Romsilva. Însă, de aici, până la a accepta tonele de lături aruncate de-a lungul anilor la adresa unor silvicultori care nu au făcut altceva decât să apere, uneori cu prețul vieții, pădurile României este un drum lung pe care eu, unul, nu sunt dispus să îl parcurg doar de dragul unor ONG-uri avide de senzațional!

Până la urmă cui folosesc aceste atacuri gratuite la adresa Romsilva? În niciun caz mult-clamatului interes național!

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.