Fermierii români vor protesta la Bruxelles, alături de producători agricoli din mai multe țări, pe 23 mai! Agricultorii sunt nemulțumiți de situația creată de importurile din Ucraina!

O delegație de fermieri români va participa săptămâna viitoare la Bruxelles, pe 23 mai, la un amplu protest la care se vor alătura producători agricoli din mai multe țări. Agricultorii sunt nemulțumiți de situația creată de importurile din Ucraina și vor să tragă un puternic semnal de alarmă în fața oficialilor de la Comisia Europeană și celor din Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European.

Concret, reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – ,,PRO AGRO”, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR”, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”, Asociația Forța Fermierilor – ,,AFF”, membră a uniunii celor două mari organizații umbrelă agricole COPA și COGECA, va participa la manifestul fermierilor și cooperativelor organizat de Grupul de la Vișegrad extins.

Manifestația se va desfășura la Bruxelles, în data de 23 mai, între orele 11:00 și 13:00, în zona Schuman. Aici vor fi prezenți 200 de participanți din 6 țări (România, Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria și Slovacia), iar 50 vor fi doar din partea României.

Potrivit semnatarilor acestei scrisori deschise și anume Ionel Arion (PRO AGRO), Nicolae Vasile (LAPAR), Mircea Băluță (UNCSV) și Vlad Mocovei (AFF), manifestul este consecința nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor și cooperativelor din țările vecine Ucrainei  în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de acest conflict armat.

Comerțul internațional cu mărfuri agroalimentare cu Ucraina a fost liberalizat pentru încă un an. Compensația plătită unor țări este cu mult sub nivelul necesar. Nu toate țările din Europa Centrală și de Est afectate de liberalizarea comerțului cu Ucraina sunt compensate. Subliniem sprijinul nostru pentru Ucraina, poporul ucrainean și fermierii ucraineni. Sperăm să se încheie rapid conflictul militar neprovocat de Ucraina și susținem acordarea de ajutor Ucrainei, dar un astfel de ajutor nu trebuie să pericliteze viabilitatea și competitivitatea fermierilor din Uniunea Europeană sau să conducă la lichidarea acestora”, mai susțin Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

În context, reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare îi invită pe președintele României, premierul României, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ministrul Afacerilor Externe, ministru Afacerilor Interne și pe cel al Transporturilor și Infrastructurii, dar și pe toți europarlamentarii românii și pe reprezentanții permanenți ai României la Bruxelles să susțină poziția fermierilor și cooperativelor în toate discursurile și pozițiile pe care le au, urmând ca reprezentanții fermierilor să le furnizeze acestora, punctual, informații suplimentare.

De asemenea, protestul se dorește a fi unul în care nemulțumirile vor fi adresate pașnic, în acord cu ideile și valorile europene și aliniat la ideile fundamentale din Art. 39 al TFUE.

Concret, fermierii se plâng că în urma eșecurilor de facto a așa-numitelor culoare de solidaritate, fermierii din țările noastre se confruntă în prezent cu o scădere rapidă a prețurilor și cu o lipsă a cererii de cereale și semințe oleaginoase din cauza unui exces al ofertei față de cerere.

Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare mai spun că situația este cauzată, în principal, de importul fără taxe vamale pentru produsele agricole ucrainene care intră în Uniunea Europeană, unde au fost importate grâu, porumb și soia, chiar dacă acestea erau destinate țărilor terțe sau cumpărătorilor tradiționali de produse ucrainene. Pentru a ajuta Ucraina să își exporte producția agricolă și să hrănească țările dependente de importuri, Comisia a introdus așa-numitele coridoare de solidaritate, dar acestea au fost abuzate de intermediari oportuniști pentru a se îmbogăți ușor și rapid.

În condițiile în care Europa Centrală și de Est este inundată de producția ucraineană, situație poate avea cel mai mare impact, în special asupra fermierilor mai mici. Totodată cea mai mare parte a grâului din Ucraina nu îndeplinește parametrii de calitate stricți și nu este cultivat cu același respect pentru mediu pe care Uniunea Europeană îl cere agricultorilor.

Prin urmare, fermierii și cooperativele din Europa Centrală și de Est care participă la protestul din 23 mai 2023 la Bruxelles, următoarele revendicări:

-Restabilirea taxelor vamale și contingentelor la produsele agricole și alimentare ucrainene.

-Extinderea listei de produse reglementate de regulamentele privind măsurile preventive temporare referitoare la importurile din Ucraina pentru a include ouăle, carnea de pasăre, uleiul, făina, mălaiul, zahărul, fructele și legumele, precum și prelungirea acesteia până la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

-Este favorabil faptul că importurile au fost interzise până la 5 iunie 2023, dar ceea ce este în continuare îngrijorător este faptul că acelor contracte deja în vigoare li s-a permis să rămână necontrolate. În acest fel, nu putem avea o situație clară cu privire la acestea, deoarece ele pot fi falsificate, adaugate cantități suplimentare și antedatate. În cazul în care, după 5 iunie, interdicția de import în cele 5 țări este ridicată, solicităm cu insistență extinderea împărțirii riscurilor între toate statele membre ale UE, astfel încât fiecare stat să primească și să utilizeze un contingent de produse agricole din Ucraina, direct proporțional cu mărimea țării și a populației sale, astfel încât să putem continua să ajutăm Ucraina și să nu aducem țările din Europa de Est în blocaj logistic, fermierii în faliment și colaps.

-Extinderea listei țărilor care pot decide să interzică introducerea anumitor mărfuri agroalimentare din Ucraina pe piețele proprii cu Cehia.

-Extinderea listei țărilor eligibile pentru pachete de compensare, inclusiv Rezerva de criză cu Cehia.

-Crearea unui fond special pentru sprijinirea fermierilor din Europa Centrală și de Est, deosebit de afectați de consecințele invaziei rusești în Ucraina, finanțat în afara fondurilor alocate Politicii Agricole Comune.

-Să se permită statelor membre din Europa Centrală și de Est să aplice ajutor național în conformitate cu deciziile guvernelor lor.

-Creșterea finanțării pentru construirea rutelor de transport, a infrastructurii de transport și a porturilor care să permită tranzitul eficient al produselor agricole și alimentare din Ucraina către porturile din Marea Baltică și Marea Neagră.

-Să se acorde sprijin financiar și de personal pentru serviciile fitosanitare naționale care examinează produsele agricole importate.

-Consolidarea mecanismelor de control a transportului pe culoarele de solidaritate și calității produselor transportate.

-Asigurarea răspunsurilor mai rapide din partea autorităților Uniunii Europene la situația economică actuală din sectorul agricol.

-Atingerea obiectivelor PAC fără reducerea competitivității producătorilor agricoli și impunerea concurenței neloiale asupra produselor agroalimentare din UE în detrimentul celor din afara UE – Reciprocitate.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.