Vești bune pentru bolnavii de cancer. Acces gratuit la diagnostic și tratament şi pentru pacienţii fără asigurare!

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a punctat că există fonduri suficiente pentru derularea programelor pentru bolnavii de cancer şi „este păcat să colportăm în spaţiul public informaţii neverificate care pot crea reacţii sociale absolut nedorite”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că Executivul a adoptat, în şedinţa de joi, o hotărâre care completează pachetul legislativ pentru prevenirea, combaterea şi tratarea cancerului cu noi măsuri care vin în sprijinul pacienţilor oncologici. „Practic, se organizează reţeaua de profil oncologic din ţara noastră pe diverse paliere de îngrijiri, cu accent pe abordarea multidisciplinară şi integrată a cancerului, pentru uniformizarea practicii medicale în sistemul românesc de sănătate”, a adăugat el.

Guvernul a adoptat joi, 10 august 2023 o nouă hotărâre elaborată de Ministerul Sănătății pentru punerea în aplicarea a PNCC (Planului Național de Combatere a Cancerului). Ordonanța care a abilitat cadrul legislativ de funcționare a Planului a fost adoptată acum două săptămâni.

La două săptămâni de la aprobarea Ordonanței care a permis accesul pacienților cu cancer la diagnosticul genetic, terapia personalizată și tratament modern de radioterapie, Ministerul Sănătății a trecut de Guvern o Hotărâre care cuprinde un pachet complex de norme tehnice care îmbunătățesc serviciile medicale pentru pacienții cu cancer.

Actul normativ prevede, în premieră, accesul gratuit la diagnostic pentru cancer și pacienților fără asigurare de sănătate. Oricine va putea beneficia de servicii medicale de diagnostic pentru cancer, cu scopul de a depista cât mai rapid formele de cancer, respectiv de a putea iniția tratamentul cât mai repede.

Noi metodologii de screening, diagnostic pentru cancere pediatrice și criterii de calitate pentru unitățile care oferă servicii medicale oncologice

Normele tehnice cuprind inclusiv noi metodologii pentru screening și diagnostic specific cancerelor pediatrice. În același timp Hotărârea de Guvern stabilește un set nou de reguli în aplicarea criteriilor de calitate pentru toate spitalele și unitățile sanitare care oferă servicii medicale oncologice. În document se arată că scopul este stabilirea corectă a traseului pacienților.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.