Asociația P.A.V.E.L. finalizează cu succes proiectul ”Grădina cu Povești”

Asociația P.A.V.E.L. finalizează cu succes proiectul ”Grădina cu Povești”, o grădină terapeutică pentru pacienții și personalul medical al Institutului Oncologic București.

Asociația P.A.V.E.L. – asociația părinților care au copii bolnavi de cancer, a implementat în perioada 1 octombrie 2022 – 30 septembrie 2023 proiectul Grădina cu Povești” prin amenajarea unei grădini terapeutice. Proiectul a fost inițiat de d-na prof. Olga-Rodica Cridland, Președinta Asociației P.A.V.E.L. și d-na Raluca Hulubei, voluntar dedicat al Asociației P.A.V.E.L., care l-a și coordonat. Proiectul peisagistic a fost realizat de către d-na Prof. Dr. Arhitect Cerasela Crăciun și Dr. Arhitect Alexandra Mara Nicolaescu. Proiectul “Grădina cu Povești” a fost parțial finanțat prin Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București și ING Bank Romania, prin runda sprijinită și de FAN Courier.

Scopul principal al proiectului a fost îmbunătățirea condițiilor de spitalizare pentru pacienții cu diagnostic oncologic, adulți și copii internați la Institutul Oncologic București prin reducerea nivelului de stres și anxietate. Un scop secundar a fost reducerea poluării și creșterea nivelului de absorbție al emisiilor de CO2, prin plantarea de arbori și vegetație.

”Grădina cu Povești” este o grădină terapeutică, multisenzorială pe care am amenajat-o în curtea Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București. Această grădină vindecătoare este un proiect de suflet mai vechi al doamnei Olga Cridland și, cu ocazia zilei de 15 februarie 2022, împreună cu doamna Raluca Hulubei, inspirate fiind și de desenele cu grădini ale copiilor, ne-am hotărât să purcedem la realizarea acestui proiect minunat. În 2009, alături de grădină, am creat parcul de joacă “Glasuri de Copii” pentru micii pacienți – ca un proiect premergător grădinii terapeutice.

Un teren altădată arid și lipsit de speranță, aflat în fața secției de Oncopediatrie, astăzi strălucește ca o oază de bucurie și vindecare. Arborii plantați cu grijă și aleile special pavate pentru accesul pacienților bolnavi împânzesc acest spațiu, în timp ce trifoiul verde înconjoară florile vesele.

”Grădina cu Povești” a fost amenajată pe o suprafață de peste 1.500 mp, pentru restabilirea echilibrului dintre impactul negativ al bolii oncologice și nivelul de anxietate al pacientului spitalizat. Parcul include o varietate largă de peste 300 de arbori și plante terapeutice, zone senzoriale, nenumărate bănci și locuri pentru servit masa în natură. Urmează ca în anul următor să îmbogățim grădina și cu alte plante ornamentale și diverse alte plante terapeutice. Oportunitatea de a sta la soare și aer, pe o băncuţă înconjurată de verde şi arome blânde de plante vindecătoare, de a face paşi pe alei line, contribuie la creşterea semnificativă a calităţii vieţii.

Aleile sunt realizate pentru facilitarea plimbării și în cărucior, ca activitate independentă. Platforma din centrul grădinii va fi folosită atât pentru activitățile organizate în cadrul ”Școlii de spital” (ateliere de pictură, literatură, istorie) precum și la atelierele terapeutice. Pajiștea va fi folosită pentru ateliere de meditație ghidată, yoga, ateliere de nutriție.

Mulțumim Fundația Comunitară București, ING Bank România, FAN Courier și Elis Pavaje pentru susținerea proiectului “Grădina cu Povești”, implementat de Asociația P.A.V.E.L., finanțarea acestui proiect fiind esențială în asigurarea stării de bine a pacienților internați la Institutul Oncologic București. Mulțumirile noastre merg și spre d-na Prof. Dr. Arhitect Cerasela Crăciun și Dr. Arh. Urbanist Peisagist AlexandraMara Nicolaescu, Fundația 1000 de Zâmbete, Urban Green și ADP Sector 2 pentru ajutorul oferit în implementarea proiectului.

Și, nu în ultimul rând, mulțumim voluntarei noastre speciale, doamna Raluca Hulubei și echipei P.A.V.E.L.!

“Suntem conștienți că o stare de spirit mai bună și un moral ridicat ajută foarte mult procesul terapeutic și de aceea ne-am dorit să contribuim la realizarea Grădinii cu povești, un loc minunat, în care copiii și pacienții aflați la tratamente oncologice în cadrul Institutului Oncologic București să uite de suferință și tratamentele medicale greu de suportat prin mișcare, joacă și timp petrecut în aer liber.” Bianka Dobre, director marketing, Elis Pavaje.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon: 021.311.27.00, la adresa de e-mail: office@asociatiapavel.ro, sau pe website www.asociatiapavel.ro.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.