ANM anunță o iarnă cu episoade de vreme rece combinate cu temperaturi ridicate!

Fenomenul El Nino a ajuns la maturitate în acest an, iar efectele sunt deja resimțite. Potrivit climatologului ANM Roxana Bojariu, acesta este motivul pentru care vom avea o nouă ordine climatică. În plus, caracteristicile anotimpurilor se vor schimba.

Specialiștii ANM anunță că se schimbă anotimpurile. Temperatura apei, oceanelor și mărilor a atins recorduri fără precedent, iar acest lucru reprezintă un semnal de alarmă.

„Aceste ploi cu cantitate foarte mare de precipitații au impact devastator, cantitatea mare de precipitații poate fi legată de aceste temperaturi mari la suprafața mărilor și oceanelor, care determină evaporare intensificată. Rezultă așadar o cantitate sporită de vapori de apă care alimentează aceste efecte, așa cum e acum în Spania, Grecia, Turcia”, a declarat climatologul Roxana Bojariu.

Potrivit meteorologilor, iarna acestui an va fi una cu temperaturi ridicate, dar și cu episoade de iarnă severă.

„Vom avea o nouă ordine climatică. Se schimbă toate caracteristicile anotimpurilor și ale formei în care fenomenele atmosferice se manifestă. Probabil că până la sfârșitul anului am putea avea o ierarhie în care 2023 să doboare recordul lui 2016. Recordurile acestea se doboară și lună de lună, în unele cazuri chiar de la zi la zi, așa cum a fost în această vară. Vara 2023 este ca vară boreală cea mai caldă la nivel global, așa cum rezultă din înregistrări.

Este o probabilitate foarte mare ca 2024 să fie chiar mai călduros decât 2023, pentru că fenomenul El Nino va ajunge la maturitate, iar influența sa asupra temperaturii medii globale va fi mult mai mare”, a mai declara Roxana Bojariu.

Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, susține că iarna 2023-2024 va fi una normală pentru România, cu episoade de ninsori abundente și ger.

În plus, în luna februarie, este posibil să avem parte de cantități mari de zăpadă.

”Din punct de vedere al precipitațiilor, atât la noi în țară cât și în cea mai mare parte a Europei, decembrie pare a fi o lună care să se încadreze în aria climatologică, deci precipitațiile nu vor lipsi, dar nici nu există un semnal al unor zone cu un excedent de luat în seamă.

Dacă vor apărea acele prime perioade cu temperaturi mai scăzute, sigur că precipitațiile vor deveni și ele solide și vom avea primele perioade cu strat. Mai ales în zona de munte, este de așteptat să apară straturi de zăpadă”, a explicat Florinela Georgescu, în cadrul conferinței Focus Energetic.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.