Profesor Dr. Constantin Dulcan, sfaturi utile despre bolile ereditare

Profesor Dr. Constantin Dulcan ne învață că bolile de care suferim sunt ereditare. Acesta ne dezvăluie ce este epigenetica și cum sunt moștenite afecțiunile de orice tip.

Doctor și profesor universitar, Dumitru Constantin Dulcan, este medic primar neurolog și, totodată, medic psihiatru. A fost șeful catedrei de Neurologie a Spitalului Militar Central până în anul 2005 și șeful Catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică din cadrul Universității „Titu Maiorescu” până în anul 2016.

Prof. Dr. Constantin Dulcan a explicat, la Antena 3 CNN, că bolile de care suferim de-a lungul vieții sunt cauzate, în primul rând, de mediul în care trăim. De asemenea, factorii externi pot fi cauza activării genei purtătoare a unei formații patogene.„Se spune că bolile noastre, ca sorginte ereditară, nu sunt mai mult de cinci, dar majoritatea bolilor pe care le facem de-a lungul existenței noastre se pare că sunt generate de condițiile mediului în care trăim”, a precizat profesorul.

Mulți sunt de parere că tot ce se întâmplă este numai la nivelul geneticii, dar se pare că, în clipa de față, vorbim despre epigenetică. Epigenetica se referă la studiul mecanismelor biologice care pot porni și stopa expresia genelor din tot ceea ce ne înconjoară.

„Există unii factori exteriori care pot să activeze gena purtătoare a unei formații patogene sau nu. Ereditatea nu este fundamentală. Dacă tatăl și mama mea au avut ceva, nu înseamnă că eu voi avea aceeași boală, pentru că pot să mă protejez foarte bine și să nu le fac”, a mai spus prof. Constantin Dulcan.

Profesorul doctor Vlad Ciurea, un alt medic important, a dorit să adauge câteva completări la afirmațiile doctorului neurolog, Constantin Dulcan: „Noi avem aceste gene asupra noastră, tot felul de boli posibile și imposibile. Dacă ne-am pus într-un anumit moment sau situație, acea boală apare epigenetic. Ea este ascunsă, dar când s-a apăsat pe clapa respectivă, ea apare la suprafață. Deci noi trebuie să facem tot ce este posibil să îndepărtăm acești factori epigenetici negativi”.

De asemenea, marele profesor universitar, Constantin Dulcan, ne învață că un alt factor care contribuie la schimbarea genetică a corpului uman este propria gândire. Evoluția oricărei boli sau afecțiuni este determinată de ceea ce gândim noi despre ea. Gândurile negative sunt principala cauză a evoluției rapide a oricarui lucru rău care se poate întâmpla la nivel fizic: „Evită să folosești aceste cuvinte! Te programează negativ”, a precizat cunoscutul neurolog.

Un alt factor care poate influența sănătatea fiecărui individ este odihna. Ori de câte ori avem ocazia de a ne odihni, trebuie să profităm de aceasta la maxim. Numai astfel corpul nostru va putea da randament maxim în activitățile de zi cu zi. Relaxarea corpului și a minții va contribui la o stare de liniște mult mai mare, de care cu toții avem nevoie pentru a scăpa de stresul care pe toți ne apasă în prezent. Această relaxare va putea schimba ritmul respirației, acesta putând fi controlat în ritmul impus de propriul nostru corp. „Veți vedea că respirația profundă este o respirație care te încarcă cu energie. Acest lucru este extrem de important pentru sănătatea noastră. Această pauză aparent banală schimbă creierul enorm de mult”, ne-a mai sfătuit marele doctor Constantin Dulcan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.