Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, cere Comisiei Europene să intervină ferm în privința situației etnicilor români din Ucraina!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, pe tema situației etnicilor români din Ucraina.

Potrivit eurodeputatului Grapini, membru în grupul S&D, comunitatea românească reprezintă a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni şi ruşi. Cu toate acestea, susține Maria Grapini,  mulți etnici români au semnalat că se confruntă cu probleme în Ucraina, în special în zona Bucovinei, legate de accesul la învăţământ în limba română, folosirea limbii române  în administraţie şi în justiţie, accesul la presă în limba română și păstrarea identităţii religioase.

De asemenea, am fost sesizată de etnici români, a mai spus eurodeputatul umanist, că fețe bisericești din comunitatea românească sunt acuzate, suspectate și fac obiectul hărțuirilor de către autoritățile ucrainene, pe motive etnice, lingvistice și religioase.

În context, europarlamentarul PUSL a adresat Comisiei Europene următoarea întrebare:

Întreb Comisia care sunt măsurile întreprinse în vederea verificării situației etnicilor români din Ucraina, pentru a contracara problemele semnalate, și dacă statul de drept este respectat în Ucraina, în contextul în care aceasta trebuie să respecte drepturile tuturor minorităților și cetățenilor, obligație de funcționare a statului de drept pentru aderarea la UE?

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.