Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini a repurtat în PE, în calitate de raportor, succese pe mai multe dosare importante!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a precizat că anul 2023 a reprezentat, pentru domnia sa, un an reușit în privința activității din plenul și comisiile Parlamentului European și nu numai.

De altfel, în calitatea sa de raportor, eurodeputatul Grapini a repurtat succese pe câteva dosare extrem de importante. Concret, în calitatea sa de raportor din partea comisiei pentru Piață Internă (IMCO), asupra directivei referitoare la normele comune pentru piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului, Maria Grapini, a informat, chiar în această lună, Comisia pentru Piață Internă cu privire la rezultatele trialogului pe marginea acestui important dosar, pentru consumatori și piață internă.

Potrivit eurodeputatului Grapini, în data de 27 noiembrie, a avut loc ultimul trialog pe acest dosar, dată la care s-a ajuns la un acord cu Președinția spaniolă a Consiliului UE.

“În ceea ce privește articolul 25, unde avem competente partajate cu ITRE (Comisia pentru industrie, cercetare și energie), și unde sunt vizați consumatorii vulnerabili și considerați ”săraci” din punct de vedere energetic, consider că, în privința deconectărilor de la gaz ale acestora, în urma unor negocieri indelungate si dificile, am reușit să obținem un rezultat bun deoarece statele membre vor fi obligate să ia măsuri pentru a preveni deconectarea consumatorilor vulnerabili și ”saraci” energetic”, a punctat Maria Grapini, în informarea transmisă colegilor din comisia pentru Piață Internă.

În opinia europarlamentarului umanist, este un mare suces pentru Parlamentul European faptul că grupurile vulnerabile și persoanele afectate de sărăcia energetică vor fi mai bine protejate de întreruperea aprovizionării cu gaze, în viitor. În plus, mai spune Maria Grapini, toți consumatorii vor primi mai multe drepturi și vor fi sprijiniți atunci când vor trece de la furnizarea de gaze fosile la alte gaze alternative. Mai mult, a adăugat eurodeputatul PUSL, în ceea ce privește deconectările în timpul litigiilor, statele membre vor fi obligate să se asigure că furnizorii nu reziliază abuziv contractele și nu deconectează această categorie de consumatori vulnerabili motivând, spre exemplu, că s-ar ocupa de o plângere care face obiectul soluționării extrajudiciare a litigiilor și, ca atare, acest lucru nu va afecta drepturile și obligațiile contractuale ale părților.

De asemenea, Maria Grapini mai spune, referindu-se la furnizorul de ultimă instanță, că atât clienții casnici, cât și IMM-urile care nu primesc oferte bazate pe realitatea din piață de la furnizorii de bază, vor putea primi noi oferte, de ultimă instanță, de la furnizor, pentru a nu fi lăsați pe dinafară.

Totodată, europarlamentarul umanist a subliniat faptul că toți clienții vor avea dreptul de a schimba furnizorul de gaze, în cel mai scurt timp posibil. De asemenea, statele membre trebuie sa se asigure că clienții casnici, microîntreprinderile și  întreprinderile mici au acces gratuit la cel puțin un instrument care compară ofertele de gaze naturale ale furnizorilor, inclusiv promoțiile acestora.

Și, nu în ultimul rând,  Maria Grapini a punctat faptul că, în urma negocierilor, s-a asigurat că statele membre stabilesc puncte unice de contact, pentru a oferi tuturor clienților, inclusiv celor care nu au acces la internet, toate informațiile necesare privind drepturile lor, instrumentele de comparare certificate, măsurile de asistență disponibile, inclusiv cele care vizează clienții vulnerabili.

Mai mult, luna trecută, raportul eurodeputatului Grapini privind etichetarea fertilizanților a fost votat, în plenul PE, cu un singur vot împotrivă.

Concret, Maria Grapini „a sustinut și s-a luptat” cu toate grupurile politice din Parlamentul European pentru a se menține, în cazul fertizanților, pe lângă eticheta digitală, și eticheta fizică.

“Așadar, micii fermieri sau cetățenii care cumpără fertilizanți nu vor fi obligați să citească o etichetă digitală daca nu doresc sau nu pot acest lucru, ci vor putea citi o etichetă fizică pe ambalajul fertilizantilor! Mă bucur mult că am reușit să conving toate grupurile politice să voteze așa cum am argumentat și indicat eu! Sunt mândră că sunt român și că pot ajuta, prin deciziile și implicarea mea, românii!”, a punctat , după votul din PE, Maria Grapini.

Potrivit europarlamentarului PUSL, motivația acestui vot este clară în sensul în care, mai ales în mediul rural, nu avem implementată digitalizarea aferentă. Maria Grapini a susținut că digitalizarea implică mai întâi costuri, dublate de abilități, pentru o operare doar la nivel digital!

De menționat faptul că europarlamentarul umanist a avut un rol important și în cazul revizuirii Directivei privind tratarea apelor uzate, votată luna trecută în plenul PE de la Strasbourg. În aceste condiții, Maria Grapini a precizat că revizuirea, după 30 de ani, a Directivei privind tratarea apelor uzate este o necesitate, în contextul asigurării accesului cetățenilor la apă curată!

“În acest an au ajuns în faza de negociere, cum spunem noi trilogul, cu Consiliul European și Comisia Europeană, mai multe dosare, eu fiind negociator din partea PE și asta este extrem de important pentru că poți să pledezi pentru anumite lucruri care pot schimba în bine situația din țara ta. Am avut patru rapoarte care mi-au ajuns la negocierea finală și chiar, săptămâna trecută, la Strasbourg am negociat ultima dată cu președinția spaniolă a Consiliului UE și am închis încă un dosar foarte important, raportul fiind legat de normele pentru materialele de construcții. De fiecare dată, am discutat cu cei din România, din sectorul respectiv, și am întrebat cum să negociez și cum să depun amendamente încât să fie cât mai bine pentru sector”, a punctat Maria Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.