Al 21-lea Congres al Academy for Multidisciplinary Nuerotraumatology. Peste 300 de neurologi și neurochirurgi de pe patru continente, reuniți la Viena
Una dintre cele mai mari manifestări ale cercetării științifice medicale din domeniul neurologiei, conturată în cea de-a 21-a ediții a Congresului Academy for Multidisciplinary Nuerotraumatology se va desfășura în Austria, la Viena, în perioada 21-22 iunie, și va aduce în prim plan rezultatele celor mai recente studii clinice din domeniul neurotraumatologiei, prezentând totodată tehnici revoluționare în neurochirurgie și recuperare neurologică, precum și cele mai noi provocări ale cercetării științifice medicale din sfera traumatismelor cranio-cerebrale (TCC) .
Intrat în galeria marilor manifestări științifice internaționale, evenimentul Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară, organizat anul acesta în capitala Austriei , va reuni peste 300 de neurologi și neurochirurgi (cercetători științifici, cadre didactice universitare, medici primari, specialiști și rezidenți) din 21 de țări, din Europa, Asia, Africa și America (Spania, Polonia, Germania, Elveția, Olanda, Slovenia, Austria, România, Turcia, Uzbekistan, Azerbaidjan, Iran, Thailanda, Vietnam, Taiwan, Filipine, Coreea de Sud, Egipt , Canada, Mexic și Argentina).
”Trebuie să apreciem faptul că această nouă ediție a Congresului Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară este o reală oportunitate pentru medicii neurologi și neurochirurgi din întreaga lume de a se integra într-un schimb dinamic de experiență , beneficiind totodată de bogata expertiză științifică și clinică a unora dintre cele mai mari personalități internaționale ale momentului în domeniul neurotraumatologiei” a declarat Prof. Dr. Dafin Mureşanu, președintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS).
Prof. Dr. Dafin Mureşanu a ținut să reamintească faptul că „ este imperios să înțelegem colectiv că pentru unii pacienți, traumatismul cranian reprezintă debutul unei boli care durează toată viața, context în care trebuie să ne focusăm atenția pe inovație, pe cercetare științifică și pe educație medicală continuă, precum și pe un management adecvat în tratarea unor astfel de afecțiuni grave. De asemenea, în abordarea terapeutică se impune existența unor echipe multidisciplinare (neurolog, psiholog, kinetoterapeut, logoped, etc) care să asigure un tratament individualizat, pregătirea permanentă a specialiștilor în acest domeniu fiind mai mult decât necesară , chiar obligatorie, pentru că doar astfel vom reuși să îmbunătățim substanțial actul medical aferent fiecărui pacient în parte” .
Evenimentul, conceput în format hibrid, are ca temă generală ” Abordarea multidisciplinară în instrumentarea consecințelor pe termen lung în neurotraumatologie” este construit în baza unui program științific complex, dinamic, ce va oferi participanților posibilitatea de a asista atât la cursuri de instruire, interviuri cu experți, discuții interactive pe cazuri clinice, dezbateri, cât și la sesiuni academice cu tematici de specialitate ( rolul neurologilor în tratamentul integrat al leziunilor cerebrale post-traumatice, progrese în diagnosticarea traumatismelor cranio-cerebrale, managementul pacienților în unitățile de urgență, tratamentul pacientului cu politraumă, aspecte neuropsihologice în faza de reabilitare post-acută – deficiențe de atenție, anxietatea și depresia, tulburări ale stării de conștiență, ghiduri de bune practici clinice, inclusiv în tratamentul chirurgical, etc).
Pe de altă parte, Academia de Neurotrumatologie Multidisiciplinară oferă programe educaționale și de instruire comprehensive, organizând până în prezent numeroase congrese, ateliere și evenimente educaționale, prin acestea numărându-se și înființarea și dezvoltarea programului NeuroTrauma Simulation Center (NTSC) din Viena, Austria.
A devenit deja tradiție ca acest curs de instruire cu implicare practică (hands-on) să preceadă congresele ANM, astfel că anul acesta programul NTSC, la care au participat 30 de delegați din 9 țări (Azerbaidjan, Iran, Polonia, Taiwan, Uzbekistan, Vietnam, Filipine, Austria, România) s-a derulat în perioada 17-19 iunie 2024 cu implicarea a patru instituții academice de specialitate din Viena.
Congresul Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară va fi concentrat în mod deosebit pe zona traumatismelor cranio-cerebrale (TCC) a căror incidență în rândul populației înregistrează anual creșteri alarmante în contextul în care la nivel planetar se înregistrează anual, peste 11 milioane de traumatisme cranio-cerebrale, un număr de 2,5 milioane de astfel de cazuri fiind semnalate în Europa, dintre care aproximativ 70.000, în România.
În Europa, peste 2,5 milioane de cazuri noi de TCC, în România, peste 60.000
Potrivit statisticilor anuale aproximativ 11 milioane de oameni suferă un traumatism cranio-cerebral (TCC) la nivel mondial, cifra fiind raportată la cazurile spitalizate. În fiecare an, numai în Europa, peste 2,5 milioane de persoane suferă un traumatism cranio-cerebral, dintre care 1 milion necesită internarea în spital, iar aproximativ 70.000 dintre acești pacienți decedează. În România, incidența TCC rămâne în continuare peste media europeană de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, în fiecare an înregistrându-se peste 60.000 de cazuri noi.
La nivel mondial, aproximativ 15 milioane de persoane sunt afectate anual de leziuni traumatice, dintre care, peste 10 milioane suferă de un traumatism cranio-cerebral. Accidentele rutiere reprezintă în continuare principala cauză a traumatismelor cranio-cerebrale, Organizația Mondială a Sănătății preconizând că anul viitor, aceste afecțiuni se vor putea defini ca fiind al treilea mare contribuitor la povara globală a bolii și dizabilității, după bolile cardiovasculare și depresie.
Conform statisticilor, creșterea incidenței TCC, în lume, are multiple cauze precum : condițiile rutiere nesigure, accentuate de o infrastructură rutieră precară, creșterea alarmantă a numărului de autovehicule, motociclete sau biciclete, a densității populației și în același timp, îmbătrânirea acesteia, dar și creșterea consumului de alcool și al substanțelor interzise, concomitent cu extinderea stărilor conflictuale care generează violenta interpersonală. Specialiștii estimează că, la nivel mondial, 5 dolari din 1.000 sunt cheltuiți pentru grija acordată pacienților cu TCC sau din cauza consecințelor produse de astfel de răniri.
Deși impresionante, aceste cifre subestimează magnitudinea problemei, ele bazându-se doar pe datele oferite de cazurile internate în spital. Aproximativ 80-90% dintre traumatismele cranio-cerebrale sunt considerate ușoare și nu necesită îngrijiri medicale.
În SUA, pentru un pacient cu traumatism cranian, care necesită recuperare, costurile sunt de aproximativ 200.000 de dolari, în primul an. Pentru pacienții cu traumatisme minore sau medii care nu necesită recuperare, cheltuielile se ridică la aproximativ 15.000 de dolari. Costurile date de îngrijirea unui pacient cu traumatism cranio-cerebral sever, pentru tot restul vieții acestuia, pot ajunge şi la 4 milioane de dolari.În România, numărul cazurilor de traumatisme cranio-cerebrale rămâne în creştere – 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, principala cauză fiind accidentele rutiere, 75% dintre persoanele decedate în accidente rutiere au suferit un traumatism cranio-cerebral. Anual, în țara noastă, se înregistrează peste 60.000 de noi cazuri de TCC.
Despre Academia de Neurotraumatologie Multidisciplinară
Academia de Neurotraumatologie Multidisciplinară (ANM) este o organizație internațională de top al cărei focus principal este reprezentat de promovarea progreselor în domeniul neurotraumatologiei într-o manieră holistică, bazată pe patru piloni: educație, practici clinice, cercetare și inovație, și susținerea dezvoltării domeniului. De la înființare și până în prezent, Academia și-a mărit considerabil numărul de membri (˃600) și parteneriate internaționale (10), promovând colaborarea globală între experții în neurotraumatologie.
Totodată, Academia de Neurotraumatologie Multidisciplinară este implicată, alături de alte societăți științifice internaționale, în dezvoltarea ghidurilor clinice în domeniul neurotraumatologiei, neurorecuperării post-traumatisme cranio-cerebrale, oferind modele practice de îngrijire centrată pe pacient, bazată pe dovezi.
Evenimentul este organizat de către Academia de Neurotraumatologie Multidisciplinară în parteneriat cu Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), Institutul RoNeuro din Cluj Napoca, sub egida, Academiei Mondiale de Neurologie, a Federației Mondiale de Neuroreabilitare şi a Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS).