Tokes vrea înlocuirea „generației pesediste” din fruntea UDMR

Preşedintele CNMT, Laszlo Tokes , face apel la „unirea de scopuri” a tuturor politicienilor maghiari din România, pentru revendicări precum autonomia şi educaţia superioară, spunând însă că pentru un dialog ar trebui înlocuită „generaţia pesedistă, postcomunistă a UDMR”.

„UDMR are nevoie de o autorevizuire şi de schimbarea radicală a politicii care a eşuat chiar cu ocazia alegerilor prezidenţiale. Chiar şi orbii şi-au dat seama în care direcţie ar trebui să ne ducem, cu excepţia UDMR, care în calitatea lui de M.Sz.P. (Magyar Szocialista Part – Partidul Socialist Maghiar – n.r.) din România a luat partea postcomuniştilor, riscând prin aceasta chiar credibilitatea ungurilor din România”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, citat de corespondentul Mediafax.

El a făcut un apel la unirea forţelor politice ale maghiarimii din România, în scopul dobândirii şi apărării drepturilor acesteia.”Suntem de acord pe deplin cu scopurile declarate de preşedintele Klaus Iohannis privind crearea unei Românii noi şi introducerea normalităţii în viaţa politică şi socială a României. De această normalitate avem nevoie şi noi, maghiarii din Transilvania, şi pentru mine această normalitate este reprezentată de această fotografie. Această fotografie simbolizează libertatea dobândită cu 25 de ani în urmă, libertatea care e identică a românilor cu cea a maghiarilor, a secuilor. (…) O poză cu liberii secui într-o Românie liberă”, a spus Tokes, arătând o fotografie cu „steagurile libertăţii” (drapelul României cu stema decupată şi cel secuiesc) arborate la finele anului trecut pe balconul biroului său de europarlamentar din Oradea.

În acest context, Tokes a afirmat că face „un apel către toţi actorii principali ai politicului maghiar din România” să susţină cauza autonomiei, a universităţii de stat în limba maghiară, a apărării identităţii minoritare şi a susţinerii principiului retrocedării integrale a bunurilor care au aparţinut comunităţilor maghiare.”În declaraţia mea de astăzi (vineri – n.r.) se găseşte un apel către actorii principali ai politicului maghiar din România, UDMR, PCM, PPMT, respectiv CNMT şi Consiliul Naţional Secuiesc, la unire, la unire de scopuri, bineînţeles, nu mă refer la unire instituţională. În sensul pluralismului ar fi cazul să ne unim pentru revendicările noastre principale, cum ar fi autonomia, educaţia superioară, chiar pentru apărarea identităţii noastre naţionale ori pe planul retrocedării imobilelor comunităţii maghiare şi bisericilor maghiare”, a spus Tokes.

Întrebat de jurnalişti cum anume, concret, doreşte conlucrarea între formaţiunile maghiare, Tokes a afirmat că în UDMR sunt „două tabere”, iar „nomenclatura” din conducerea Uniunii trebuie schimbată „radical” pentru ca dialogul să fie posibil.”Putem spune că sunt două tabere (în UDMR – n.r.), tabăra care este la guvernare este cea postcomunistă şi UDMR în acest context ar fi M.Sz.P.-ul din România. După părerea mea, este de neîngăduit ca reprezentanţii principali ai comunităţii maghiare să ţină partea postcomuniştilor, cu atât mai bine cu cât ştiu ce rol am avut noi, ungurii, în răsturnarea comunismului. (…) Înainte de toate ar trebui să identificăm nomenclatura UDMR. Eu mă refer la o schimbare radicală în conducerea UDMR, sunt convins că chiar în sânul UDMR există acei reprezentanţi devotaţi schimbării de regim care ar putea înlocui generaţia pesedistă, postcomunistă, M.Sz.P.-istă a UDMR, cum ar fi conducătorii principali ai UDMR”, a adăugat Laszlo Tokes.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.