Rusia a emis un ordin de arestare pe numele văduvei lui Aleksei Navalnîi!

Un tribunal din Moscova a dispus marţi ca Iulia Navalnaia, văduva politicianului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi, să fie arestată în contumacie pentru două luni, relatează Reuters.

Rusia a anunţat marţi că a fost emis un mandat de arestare pe numele opozantei în exil Iulia Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi, decedat în februarie în închisoare, a consemnat AFP. Văduva lui Navalnîi este acuzată de „participare la un grup extremist”.

„Iulia Borisovna (Navalnaia) s-a sustras anchetei preliminare şi deci a fost înscrisă pe lista persoanelor căutate”, a indicat serviciul de presă al tribunalelor din Moscova pe platforma Telegram.

Iulia Navalnaia trăieşte în exil. Pe 16 februarie a.c., Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, a murit în într-o închisoare din Arctica în circumstanţe neclare. Văduva sa, susţinătorii săi şi liderii străini l-au acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că l-a asasinat pe opozant, care ispăşea în închisoare o lungă pedeapsă pentru ‘extremism’. Kremlinul respinge aceste acuzaţii.

Într-o postare pe X, Navalnaia le-a spus marţi susţinătorilor să se concentreze nu pe ordinul judecătoresc împotriva ei, ci pe lupta împotriva liderului rus Vladimir Putin. „Când scrieţi despre asta, vă rog să nu uitaţi să scrieţi principalul lucru: Vladimir Putin este un ucigaş şi un criminal de război”, a scris ea. „Locul lui este în închisoare, şi nu undeva la Haga, într-o celulă confortabilă cu un televizor, ci în Rusia – în aceeaşi colonie (penală) şi în aceeaşi celulă de 2 pe 3 metri în care l-a ucis pe Aleksei”, a adăugat ea.

Kremlinul a negat că ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi. De la moartea soţului ei, Iulia Navalnaia s-a întâlnit cu o serie de lideri occidentali de rang înalt, inclusiv cu preşedintele american Joe Biden, la San Francisco.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.