Absolvenții de liceu pot primi ajutor de șomaj

Conform legii, pentru o perioadă limitată, absolvenții de liceu din România pot obține indemnizație de șomaj, dacă nu-și găsesc un loc de muncă.

În România, legea spune că absolvenții de liceu sau de facultate pot obține indemnizația de șomaj timp de șase luni. Asta în cazul în care nu-și găsesc un loc de muncă după terminarea studiilor.

Care este ajutorul de șomaj pentru absolvenții de liceu.

Conform Legii nr. 76/2002, tinerii din România care termină studiile liceale, postliceale ori universitare și nu-și găsesc un loc de muncă în cel mult 60 de zile de la finalizarea studiilor, au dreptul de a solicita indemnizația de șomaj.

Recent, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a emis un comunicat de presă prin care reamintește condițiile în care absolvenții pot beneficia de ajutor de șomaj.

În categoria potențialilor șomeri sunt incluse și persoanele care au absolvit instituții de învățământ sau școli speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.

„Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii”, se arată în articolul 82 din Legea nr. 76/2002.

Dacă ne referim strict la tinerii care în prezent au absolvit liceul și au ales să nu susțină examenul de Bacalaureat 2024 sau l-au susținut, dar nu au promovat, aceștia au la dispoziție mai puțin de o lună pentru a se înscrie în baza de date a serviciului public de ocupare.

Numai așa pot să beneficieze de indemnizația de șomaj.

„Conform legislaţiei în vigoare, data limită de înregistrare la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a absolvenților de liceu promoția 2024 care nu au promovat sau nu au participat la examenul de Bacalaureat este 6 august 2024. Neînregistrarea până la această dată atrage imposibilitatea acordării indemnizaţiei de şomaj”, a anunțat AJOFM Olt, conform Evz.ro.

Pentru ca absolvenții să fie înregistrați în evidentele agențiilor teritoriale ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, aceștia trebuie să depună, la agenția de muncă de care aparțin, următoarele documente:

  • actul de identitate;
  • diploma de absolvire sau adeverința din care să rezulte data absolvirii;
  • Curriculum Vitae.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.