George Maior și-a lansat cartea „Superpolitik – Superpolitica. Triumf şi eşec strategic”

Lumea se află în prezent „într-o fază de puternică tranziţie”, care poate produce pericole, dar şi oportunităţi, a declarat, luni, ambasadorul României în Iordania şi Yemen, George Maior, la lansarea cărţii sale „Superpolitik – Superpolitica. Triumf şi eşec strategic”.

„Teza fundamentală de la care am pornit în această carte este relaţia critică, dovedită ca atare în istorie, între putere şi justiţie, legitimitate, în modul de construire a unei ordini politice, indiferent că vorbim de ordinea politică în vremea antichităţii, în timpurile medievale, în era nucleară, cum spun de altfel în carte. Această relaţie, dacă nu există într-un echilibru, va genera multiple consecinţe – unele dezastruoase din punct de vedere al efectelor stabilităţii, din punct de vedere al confruntării, unele bune, din punct de vedere justiţiar, dar cu posibilităţi de distrugere a ideii de justiţie, dacă aceasta este folosită în exces, dincolo de nişte cadre raţionale”, a spus George Maior.

„Nu am plecat cu o teorie preconcepută, ci am studiat exemplele istorice, să vedem dacă există anumite regularităţi, anumite tendinţe, anumite legi ale istoriei. Un lucru foarte greu şi nu mă iluzionez că le-am identificat, dar măcar o schiţă generală despre ce înseamnă această evoluţie a istoriei, transformarea, progresul sau regresul în istorie, am încercat să redau în carte”, a punctat ambasadorul.

Totodată, Maior a spus că una dintre temele majore ale volumului pe care îl semnează este şi excesul de putere.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.