ANAF, măsuri radicale de recuperare a datoriilor!

Jumătate din contribuabilii activi nu au conturi bancare, îngreunând astfel recuperarea datoriilor de către stat, conform unui raport recent al Ministerului Finanțelor.

ANAF ia măsuri radicale de recuperare a datoriilor. Analizele arată că din cei peste 2,16 milioane de contribuabili activi, aproximativ 1,2 milioane au conturi bancare, dar ceilalţi sunt lipsiți de această facilitate, ceea ce face aproape imposibilă recuperarea creanțelor de către stat, scrie Adevărul.

Raportul Ministerului Finanțelor indică faptul că din cei 2.162.647 de contribuabili activi, 333.571 înregistrează obligații bugetare restante. Dintre aceștia, 271.314 contribuabili au conturi bancare, însă acest aspect nu asigură automat recuperarea sumelor datorate.

Din numărul total de contribuabili activi:

  • 954.236 nu dețin conturi bancare, dintre care 95.293 sunt plătitori de TVA și 205.471 au datorii restante;
  • 327.677 contribuabili au conturile blocate, fără a desfășura operațiuni financiare prin acestea.

În perioada 2021-2023, ANAF a instituit popriri pentru datorii bugetare restante de 51 miliarde lei, dar a reușit să încaseze doar 7 miliarde lei, deoarece mulți debitori nu folosesc conturi bancare pentru tranzacții.

Pentru a eficientiza procesul de recuperare, Ministerul Finanțelor propune modificarea Codului de Procedură Fiscală. Conform noilor prevederi, debitorii vor fi obligați să pună la dispoziția organului fiscal bunurile mobile deținute, pentru evaluare și valorificare. Nerespectarea acestei obligații va atrage sancțiuni, inclusiv amenzi între 500 și 5.000 lei, în funcție de categoria contribuabilului.

Propunerile includ și mărirea procentului sub care bunurile nu pot fi sechestrate, de la 1% la 2% din valoarea datoriilor restante, pentru a corela mai bine situațiile de insolvabilitate cu eficiența recuperării creanțelor.

Ministerul Finanțelor urmărește simplificarea procesului de valorificare a bunurilor la licitație, inclusiv eliminarea taxei de participare, care va fi înlocuită cu o taxă de adjudecare plătită doar de câștigătorul licitației. Această măsură face parte dintr-un proiect mai amplu de digitalizare a licitațiilor, finanțat prin PNRR.În cazurile în care bunurile nu se vând la licitație, prețul de pornire nu va fi redus sub 50% din valoarea de evaluare, iar pentru a spori șansele de  vânzare, anunțurile vor putea fi publicate și pe platforme de comerț electronic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.