Maria Grapini susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Eurodeputatul a solicitat, în plenul PE, creșterea bugetului alocat Republicii Moldova!

Membră a delegației PE pentru Republica Moldova, încă de la primul său mandat ca europarlamentar, din 2014, Maria Grapini a participat de nenumărate ori, în cadrul acestor delegații, la întâlniri importante cu instituțiile din Republica Moldova, în contextul în care, atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Ucraina, au fost semnate acorduri de aderare la UE.

„Republica Moldova trebuie sprijinită să urmeze drumul european. România, în mod special, o va ajuta să învețe din greșelile ei, făcute pe drumul european parcurs la preaderare și în cei 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, din 2007”, a punctat eurodeputatul Grapini.

Potrivit eurodeputatului Grapini, în contextul în care, în vara acestui an, au început negocierile de aderare la UE, sunt urmăriți pașii, jaloanele, obligațiile pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească pe acest drum european.

Concret, Maria Grapini a precizat că a sugerat Parlamentului moldovean, atât în cadrul întâlnirilor de la Chișinău, cât și la Bruxelles, să întrebe clar, când au neclarități în acest sens.

„Trebuie extrem de bine negociat și argumentat, în funcție de nevoile reale ale Republicii Moldova, când se vine la Comisia Europeană, la verificarea jaloanelor, pentru a găsi, împreună, cele mai bune soluții. Îmi doresc, mai ales în contextul acesta extrem de complicat, un drum european pentru Republica Moldova. Fiți convinși că atât eu, cât și toți românii din PE, indiferent de grupul politic din care facem parte, susținem aderarea Republicii Moldova la UE!”, a  completat Maria Grapini.

Totodată, în cadrul discuțiilor avute cu oficialii de la Chișinău, dar și în cadrul unor întâlniri punctuale cu Asociații importante din Republica Moldova, precum cea a Judecătorilor sau a Jurnaliștilor, europarlamentarul Grapini a avertizat asupra principalei condiționalități pentru aderarea la UE, și anume, funcționarea statului de drept, care impune, în primul rând, reformarea sistemului judiciar, funcționarea Justiției și respectarea drepturilor omului.

Sugestia mea, a mai spus eurodeputatul, a fost creșterea transparenței și a comunicării între instituții și cetățeni.

„În contextul în care România are câțiva ani în plus față de Republica Moldova, în spațiul și interiorul UE, toată această experiență trebuie transferată, pentru că știți că, în management, există acel model, privitor la împărtășirea experienței pozitive. Eu, personal, am susținut și în PE ca bugetul alocat pentru Republica Modova să fie mai mare și, desigur, să avem și acel know-how transferat, chiar și în privința resurselor umane, care să ajute instituțiile democrate (care sunt mai noi, în Republica Moldova), care trebuie să meargă pe drumul către UE, drumul democrației și al drepturilor omului”, a mai spus Maria Grapini.

Gazdă și organizatoare, la Bruxelles, a Conferinței „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova”

În calitate de gazdă și organizatoare a Conferinței „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova”, care s-a desfășurat, în acest an, în Parlamentul European, europarlamentarul Maria Grapini a facilitat crearea unui cadru de dezbatere amplu, schimbul de informații cu oficialii Comisiei Europene permițând clarificarea multor întrebări adresate de participanți. Au fost puse, astfel, bazele pentru colaborările viitoare între reprezentanții din Republica Moldova și România.

La această importanță conferință, au participat oficiali din partea Comisiei Europene, vicepreședintele Parlamentului European, Excelența Sa, doamna Ambasador Iulia Matei, de la Reprezentanța Permanentă a României la UE, Excelența Sa, doamna Ambasador Daniela Morari, Șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE, ministru-consilier al Ambasadei bilaterale a României în Regatul Belgiei, Ștefan Sima, precum și primari, șefi de raioane, directori de spitale și rectori de universități din Republica Moldova și România, alături de asociații ale oamenilor de afaceri.

Potrivit Mariei Grapini, susținătoare a demersurilor Chișinăului de aderare europeană, relațiile UE-Republica Moldova au intrat într-o nouă etapă strategică, de când Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Moldovei și i-a acordat statutul de țară candidată. Totodată, a mai spus eurodeputatul, integrarea Republicii Moldova în UE va fi un factor esențial în protejarea și consolidarea democrației.

“Credem că trebuie să susținem autoritățile centrale ale Republicii Moldova, în demersul de integrare europeană, prin stabilirea parteneriatelor interinstituționale care vor impulsiona rata de absorbție a fondurilor europene, preluând, astfel, bunele practici ale omologilor din România și UE”, a menționat gazda acestui important eveniment, eurodeputatul Grapini, care este și vicepreședinta Comisiei pentru piață internă și protecția consumatorilor din Parlamentul European.

Alocarea de fonduri și sprijin tehnic pentru reformarea administrației publice din Moldova, o prioritate pentru Maria Grapini

Europarlamentarul Maria Grapini a precizat, la finele anului trecut, în cadrul unei intervenții tranșante, în plenul PE, că susține Republica Moldova.

„Nu se întâmplă prea des să avem în Parlamentul European o poziție comună și vreau să le mulțumesc colegilor, indiferent de grupul politic, care au susținut că Republica Moldova trebuie să meargă pe drumul european. Și, dacă dorim cu toții ca ea să meargă pe acest drum, trebuie să o și sprijinim. Eu sunt membru în delegația PE pentru Republica Moldova și consider că nu doar alocarea de fonduri este importantă!”, a precizat, în plenul PE de la Strasbourg, eurodeputatul Grapini, care a adăugat că această țară are nevoie și de sprijin tehnic pentru reformarea administrației publice.

În context, a mai reiterat eurodeputatul, ca și cunoscătoare a situației din Republica Moldova, necesitatea unei resurse umane calitative și cantitative pentru o reformă eficientă a administrației.

“Când am discutat cu oficialii guvernului Republicii Moldova, aceștia se plângeau că nu au suficienți funcționari publici și, în consecință, cer Comisiei Europene așa cum am cerut și în alte dăți, ca pe lângă sprijinul financiar să acordăm această asistență tehnică indispensabilă pentru ca reformele să poată fi făcute eficient și ca Republica Moldova să poată începe drumul de aderare la Uniunea Europeană. Nu există altă cale pentru Republica Moldova!”, a conchis europarlamentarul.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.