Eurodeputatul Maria Grapini a cerut, prin întrebări cu solicitare de răspuns scris și intervenții în plenul PE, Comisiei Europene să intervină ferm în privința situației etnicilor români din Ucraina!
Aleasă pentru încă cinci ani în Parlamentul European, eurodeputatul Maria Grapini s-a remarcat, în precedentul mandat, prin luări de poziție ferme, în plenul și comisiile Legislativului european, ca o susținătoare ferventă a drepturilor minorității române din Ucraina.
Concret, europarlamentarul Maria Grapini, membru în Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne, a adresat, la finele anului trecut, Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, pe tema situației etnicilor români din Ucraina.
Potrivit eurodeputatului Grapini, membru în grupul S&D, comunitatea românească reprezintă a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni şi ruşi. Cu toate acestea, susține Maria Grapini, mulți etnici români au semnalat că se confruntă cu probleme în Ucraina, în special în zona Bucovinei, legate de accesul la învăţământ în limba română, folosirea limbii române în administraţie şi în justiţie, accesul la presă în limba română și păstrarea identităţii religioase.
Totodată, am fost sesizată de etnici români, a mai spuseuroparlamentarul, că fețe bisericești din comunitatea românească sunt acuzate, suspectate și fac obiectul hărțuirilor de către autoritățile ucrainene, pe motive etnice, lingvistice și religioase.
În context, europarlamentarul Grapini a adresat Comisiei Europene următoarea întrebare:
Întreb Comisia care sunt măsurile întreprinse în vederea verificării situației etnicilor români din Ucraina, pentru a contracara problemele semnalate, și dacă statul de drept este respectat în Ucraina, în contextul în care aceasta trebuie să respecte drepturile tuturor minorităților și cetățenilor, obligație de funcționare a statului de drept pentru aderarea la UE?
În numele Comisiei Europene a răspuns comisarul pentru extindere și vecinătate, Oliver Varhely.
În opinia acestuia, drepturile persoanelor care aparțin minorităților și libertatea de exprimare sunt valori fundamentale ale Uniunii Europene și fac parte din criteriile de aderare (criteriile de la Copenhaga). De asemenea, comisarul pentru extindere și vecinătate a menționat că în ceea ce privește drepturile persoanelor care aparțin minorităților naționale în domeniul educației, raportul privind extinderea adoptat la 8 noiembrie 2023 a recomandat Ucrainei să adopte totuși o lege care să abordeze restul recomandărilor Comisiei de la Veneția din iunie 2023 și octombrie 2023 legate de Legea privind minoritățile naționale, precum și recomandările Comisiei de la Veneția legate de legile privind limba, mass-media și educația de stat.
Comisia a luat act, a mai spus Oliver Varhely, de măsurile recente luate de Ucraina în ceea ce privește drepturile persoanelor care aparțin minorităților naționale cu scopul de a aborda recomandările Comisiei de la Veneția, în special adoptarea legislației privind minoritățile naționale la 8 decembrie 2023. Astfel, susține oficialul european, Comisia va pregăti în timp util o evaluare a reformelor în acest domeniu.
“Pe parcursul negocierilor privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, Comisia va urmări îndeaproape dialogurile în curs ale guvernului Ucrainei cu reprezentanții persoanelor care aparțin minorităților naționale și comunităților religioase cu privire la legislația relevantă și la punerea în aplicare a legilor și normelor naționale la nivel local și regional. Comisia este, de asemenea, pregătită să sprijine Ucraina în eforturile sale de reformă!”, se mai arată în răspunsul transmis eurodeputatului Grapini de către comisarul pentru extindere și vecinătate, Oliver Varhely.
„Minorităților din Ucraina nu li se respectă drepturile. Spre exemplu, românii nu au dreptul la limba română!”
De asemenea, în cadrul unei intervenții tranșante în plenul PE de la Strasbourg, eurodeputatul Grapini a precizat că eșecul diplomației europene și americane a dus la prelungirea războiului din Ucraina și, implicit, la pierderea de vieți omenești nevinovate.
Potrivit europarlamentarului Grapini, cetățenii din Ucraina trebuie ajutați însă Comisia Europeană trebuie, la rândul său, să ceară Ucrainei să respecte drepturile minorităților. De asemenea, a mai spus Maria Grapini, Comisia trebuie să ia măsuri pentru a opri invazia pieței interne cu cereale din Ucraina!
“Deși războiul durează de atâta timp, discutăm acum despre continuarea ajutorului pe care să îl dăm Ucrainei. În condițiile în care, zilnic, continuă să moară oameni atât în Ucraina, cât și în Rusia, înseamnă că diplomația americană și cea europeană au fost un eșec. Cel mai important lucru este viața oamenilor. Sigur că trebuie să ajutăm Ucraina, dar trebuie să vedem cum o ajutăm. Există un plan concret, știm ce se întâmplă, până când furnizăm arme, până când dăm bani, care este finalitatea acestui demers?”, a punctat europarlamentarul, în prezența vicepreședintelui Comisiei Europene pentru relații interinstituționale și prospective, Maros Sefcovic.
Cetățenii ne întreabă, pe bună-dreptate, aceste lucruri, a mai spus Maria Grapini. Totodată, eurodeputatul a tras încă o dată un semnal de alarmă în privința nerespectării de către Ucraina a drepturilor minorităților.
“Minorităților din Ucraina nu li se respectă drepturile. Spre exemplu, românii nu au dreptul la limba română. De asemenea, consider că modul în care am vrut să ajutăm Ucraina, în privința traversării de către cerealele lor a pieței interne a UE, este un eșec. Fermierii sunt în stradă, nemulțumiți. Aceste lucruri trebuie analizate la pachet. Nu putem să răspundem cetățenilor noștri, când suntem întrebați ce facem cu echitatea în piața internă!”, a conchis, revoltată, Maria Grapini.