Aderarea la Schengen terestru rămâne departe pentru România. Partidul Libertății din Austria, victorie fără precedent la alegerile legislative de duminică!

Partidul Libertății din Austria (FPÖ), de extremă dreapta, a obținut o victorie fără precedent la alegerile legislative de duminică, cu un exit-poll publicat de televiziunea de stat care creditează FPÖ cu 29,1%.

Această evoluție politică ar putea avea implicații semnificative pentru România, având în vedere că, similar conservatorilor din Austria, FPÖ se opune aderării depline a țării noastre la Schengen.

În cadrul contextului european, caracterizat printr-o ascensiune a partidelor radicale, FPÖ a reușit să obțină un rezultat mai bun decât preconizau sondajele, devansând conservatorii din ÖVP, conduși de cancelarul în exercițiu Karl Nehammer, care au obținut aproximativ 26,2%, iar social-democrații au obținut 20,4%.

Liderul FPÖ, Herbert Kickl, a declarat după apariția exit-poll-urilor că partidul său este „gata să conducă viitorul guvern”, subliniind că „rezultatele nu pot fi mai clare”.

Kickl a adăugat că este deschis la discuții cu toate partidele, deși cancelarul austriac Karl Nehammer a admis înfrângerea partidului său și a reiterat că nu va intra într-o coaliție cu FPÖ, câtă vreme Kickl este parte a guvernului.

“Am un presentiment bun. Atmosfera este pozitivă și cred că vom transforma eseul la urne”, a declarat Kickl, reluându-și sloganul de campanie.

Această primă poziție a extremei drepte constituie un seism în Austria, o țară care, deși a experimentat puterea, nu a reușit niciodată să fie în frunte într-un scrutin național.

Cercetătoarea Theres Friesacher a comentat: „El ațâță fricile, FPÖ se agită în continuare și nu are niciodată nimic constructiv de adus”, evidențiind haosul și „poveștile de corupție” asociate cu guvernarea acestui partid.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.