A început Conferința de Educație Timpurie 2024
1600 de participanți din zece orașe din România și Moldova vor participa la singurul eveniment dedicat educației timpurii cu acces gratuit tuturor educatorilor din sistemul public de învățământ.
În perioada 12 octombrie – 9 noiembrie 2024, se desfășoară cea de-a X-a ediție a Conferinței de Educație Timpurie First7 2024, în zece orașe din România și Republica Moldova. Evenimentul reunește experți locali și internaționali în educația preșcolară cu scopul de a transmite bune practici și soluții concrete în procesul de predare din acest segment. Tematica conferinței din acest an abordează nevoile copiilor atipici: „Cum sprijinim nevoile fiecărui copil, în educația timpurie?”
Studiile arată că 90% din creierul unui copil se formează până la vârsta de cinci ani, iar experiențele din această perioadă influențează abilitățile de învățare, comportamentele și sănătatea mintală pe termen lung. Recunoscând limitele unei abordări uniforme, conferința explorează soluții concrete pentru personalizarea procesului educațional prin strategii inovative de incluziune, metode practice de identificare a nevoilor individuale și instrumente care sprijină dezvoltarea fiecărui copil într-un mediu sigur și stimulant.
„Ne confruntăm cu provocări semnificative în educația copiilor de astăzi, în special în ceea ce privește nevoile copiilor atipici și a impactului tehnologiei asupra atenției. Conferința oferă răspunsuri concrete, explorând strategii optime și constructive pentru susținerea nevoilor emoționale și intelectuale ale fiecărui copil, prin intermediul unor metode creative precum muzica și dansul, dar și prin adaptarea materialelor educaționale și a mediului de învățare. În plus, este stringentă găsirea strategiilor pentru nevoile copiilor cu deficit de atenție ca urmare a interacțiunii lor cu tehnologia și ca urmare a traiului într-un mediu foarte stimulativ.” susține Valentina Secară, fondatoarea Conferinței de Educație Timpurie.
Participanții la conferință pot asculta și nota ideile celor 11 speakeri, experți internaționali în educației timpurie cu experiență vastă în sisteme de învățământ performante. Printre aceștia:
Valentina Secară – fondatoarea Conferinței de Educație Timpurie, a primei creșe private din România și First 7 – Centru pentru educație timpurie. Cu o experință vastă atât în România, cât și în Marea Britanie, ea a susținut nenumărate sesiuni de training pentru educatori și părinți, fiind un promotor al educației pentru copii de la 0-3 ani.
Shonette Basson Wood – consultant internațional și autor Spread the Happiness with Shonette, despre sprijinirea liderilor seniori și bunăstarea personalului în educația timpurie.
Stuart Stotts – muzician și trainer educațional, oferă din 1987 tehnici de integrare a creativității, cultivarea bunătății, muzică și storytelling, care contribuie la construirea de relații în sălile de clasă și dezvoltarea alfabetizării la copiii mici, pentru un mediu educațional dinamic.
Alexandra Chiorando – consultant în educația timpurie din UK Marmalade Early Years Consultancy. Ea este un expert recunoscut pentru abordările sale în sprijinirea comportamentului copiilor din prisma conexiunilor emoționale și autoreglării și vine cu soluții practice privind modul în care ne acordăm la comportamentele copiilor, prin crearea unui mediu educațional în care copiii se simt auziți și respectați.
Helen Battelley – expert internațional în activitate fizică și educație timpurie Music and Movement, despre cum putem integra mișcarea în procesul educațional pentru a susține dezvoltarea cognitivă și emoțională.
Dan McFarland – specialist în educația pozitivă Mr Mc – Early Years / Key Stage 1 – #MakingMemories din Irlanda de Nord, cu peste 13 ani experință. Educația este despre crearea unui mediu în care fiecare copil învață cu încredere și curiozitate. El propune tehnici practice pentru a transforma provocările comportamentale la clasă în momente de învățare.
Ruth Lue-Quee – expert în integrarea jocului în educație My Mummy Teacher, pentru prima dată la Conferința de Educație Timpurie, despre impactul pozitiv al jocului în viața copiilor și în gestionarea comportamentului, propune soluții pentru a integra jocul în rutina zilnică a clasei.
Meic Griffiths – director executiv și fondator al Imperium Federation, liderul unor școli primare și secundare specializate, el este recunoscut pentru abordările sale inovatoare în managementul comportamentului. Cu o carieră dedicată sprijinirii elevilor vulnerabili, Meic vine în premieră la Conferința de Educație Timpurie.
Will Hussey – autor de renume și speaker inspirațional, specialist în gândirea transformativă, pozitivă și mindset de creștere pentru vârste cuprinse între 5 și 105 ani. El îi încurajează pe educatori să gândească diferit, să-și îmbunătățească abilitățile și să atingă potențialul maxim, atât pentru ei, cât și pentru elevii lor.
Cheryl Warren – consultant și trainer în educația timpurie aperion_training, cu peste trei decenii de experiență în sectorul educației timpurii din Marea Britanie, ea este pasionată de înțelegerea și acceptarea neurodiversității. Susține practicile incluzive autentice în care toți copiii trebuie să fie ascultați, să primească instrumentele necesare pentru a prospera și să fie celebrați pentru unicitatea lor.
Pamela Mundy – expert britanic în educație timpurie, care colaborează cu organizații globale pentru a transforma modul în care sunt educați copiii, ea a lucrat alături de școli și ministere ale educației la nivel internațional, deținând poziții influente, inclusiv consultant pentru BBC și Channel 4 Learning pe teme de educație. Pamela este co-autoarea programului online de leadership în educație timpurie de la Oxford University Press și colaboratoarea Departamentului pentru Educație al Guvernului Britanic în dezvoltarea programelor naționale dedicate primilor ani de formare a copilului.
Sesiunile de training pentru cadrele didactice vor avea loc la Chișinău (12 octombrie), Constanța (13 octombrie), Craiova (19 octombrie), Sibiu (20 octombrie), Brașov (26 octombrie), Timișoara (28 octombrie), București (30 octombrie – 1 noiembrie), Suceava (2 noiembrie), Iași (3 noiembrie) și Cluj (9 noiembrie). Participarea este gratuită.
Peste 70% dintre cei prezenți activează ca educatori, psihologi și învățători la creșe, grădinițe și respectiv școli din mediu urban. Aproximativ 30% au fost cadre didactice care lucrează în instituții publice de învățământ din sate și comune apropiate orașelor în care s-a organizat ediția conferinței.
Conferința de Educație Timpurie este o inițiativă a Fundației Acorns prin FIRST7 – Centrul de training pentru părinți și educatori. Evenimentul se adresează educatorilor, învățătorilor, psihologilor, pedagogilor, îngrijitorilor și asistenților medicali din creșe, grădinițe și școli, precum și coordonatorilor responsabili cu întocmirea planificărilor pentru activitățile educaționale ale copiilor cu vârste între 0 și 10 ani. Detalii pe www.first7.ro
Eveniment organizat cu sprijinul sponsorilor: Bitdefender, R-BAG România, Estetiq Solution
FIRST7 Parents & Educators Coaching este primul centru pentru educație timpurie din România dedicat dezvoltării armonioase a copilului și oferirii sprijinului corespunzător educatorilor, părinților și celor implicați în procesul de creștere și educare a acestuia, încă de la naștere. Centrul de training pentru părinți și educatori FIRST7 a fost înființat în anul 2008 de către Fundația Acorns, drept inițiativă a proiectului “0 2 3 Early Education”, cu scopul de a promova nevoia de educație și îngrijire de calitate a copiilor cu vârsta între 0 și 3 ani.