Vicepreședinta Camerei Deputaților, Oana Țoiu, a organizat conferința anuală „Prevenirea şi Combaterea Traficului de Persoane: Prioritate Naţională!”

Cu ocazia Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane, Oana Țoiu, vicepreședinta Camerei Deputaților, a organizat conferința anuală „Prevenirea şi Combaterea Traficului de Persoane: Prioritate Naţională”, împreună cu Platforma PROTECT și Florin Manole, vicepreședinte al Camerei Deputaților. Conferința  a adus împreună parlamentari, reprezentanţi ai Ambasadelor Statelor Unite ale Americii, Germaniei, Spaniei, Marii Britanii, Franţei, Regatului Țărilor de Jos şi Elveţiei în România, reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu, experți, precum și reprezentanți ai societății civile din România pentru a discuta despre soluțiile României pentru a combate acest flagel.

În fiecare zi, un copil devine victimă a traficului de persoane, în fiecare şcoală sau centru rezidenţial poate fi o adolescentă în pericol, 88% din victime sunt fete şi femei, 50% au sub 18 ani. Fenomenul a fost ignorat prea mulţi ani, dar cum nu poate nimeni ignora o uriaşă clădire iluminată în albastru, aşa nu se poate ignora numărul mare de victime şi reţele organizate care le trafichează şi este important ca fiecare caz să fie sesizat poliţiei şi fiecare victimă protejată. Nici societatea şi nici factorul politic nu trebuie să mai tolereze nicio abatere. Când am iniţiat legea consimţământului pentru a face închisoarea unica opţiune pentru violatori de minore, România deja avea o condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că instanţele invocaseră că fetiţele care nu le spun imediat părinţilor nu sunt, de fapt, victime, iar violatorii, o parte dintre ei si proxeneţi, scăpau des doar cu suspendare. Astăzi nu mai pot scăpa aşa uşor. Am reuşit să trecem şi o lege care permite reintegrarea victimelor ale căror acte de identitate sunt abuziv oprite de reţelele de traficanţi, dar riscurile sunt uriaşe într-un context în care cei cercetaţi pentru trafic de persoane sunt vedete pe social media. Avem nevoie de prevenţie, de resurse pentru poliţie, procurori şi reintegrarea victimelor. Combaterea traficului de persoane trebuie să rămână o prioritate transpartinică pentru că mai sunt foarte multe de făcut şi alături de partenerii internaţionali”, a declarat Oana Țoiu, Vicepreședintă a Camerei Deputaților și membră a Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru combaterea traficului de persoane.

Ne dorim să colaborăm îndeaproape cu autoritățile, sectorul privat și societatea civilă pentru a face din România un loc sigur. Este esențial să întărim legislația și să oferim un răspuns rapid și ferm la orice infracțiune de trafic și exploatare. De asemenea, trebuie să construim un cadru de sprijin sigur și de încredere pentru victime, asigurându-le asistența necesară și promptă, astfel încât să-și poată recăpăta încrederea în autorități și să primească ajutorul de care au nevoie pentru a-și reconstrui viața, și este necesar să îmbunătățim mecanismele de identificare și intervenție pentru a le susține. Din păcate, statisticile din 2023 indică o scădere cu 10% a numărului de victime identificate, însă acest fapt nu reflectă o reducere a traficului de persoane, ci mai degrabă faptul că mai puține victime au fost scoase din situațiile de exploatare în care se aflau,” a afirmat Loredana Urzică Mirea, Președintele ProTECT.

Această conferință este urmată de iluminarea Palatului Parlamentului care va fi realizată în intervalul 19:00-23:00, în culoarea albastru, la cererea vicepreşedinţilor Camerei Deputaţilor, Oana Țoiu şi Petre Florin Manole, pentru a marca Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane și pentru a accentua solidaritatea României și a legislativului în această luptă continuă împotriva traficului de persoane.

Traficul de persoane reprezintă una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, afectând milioane de oameni la nivel mondial. România nu este doar o țară sursă, ci și o țară de tranzit și de destinație pentru victimele traficului de persoane. Acestea sunt adesea atrase de promisiuni false și exploatate sexual, exploatate prin muncă, obligate să cerșească sau să comită infracțiuni.

Traficul de persoane prin metoda „loverboy” este una dintre principalele tactici folosite pentru a recruta femei și fete minore în exploatare sexuală. Traficanții câștigă încrederea victimelor, de obicei pe rețelele sociale, promițându-le un viitor mai bun și folosindu-se de relații romantice care se transformă în constrângere și prostituție forțată. Această metodă este eficientă în special cu tinerele vulnerabile, 40% dintre victimele exploatate sexual în 2022 fiind recrutate astfel. În același timp, copiii, în special fetele, sunt expuși unui risc ridicat de exploatare în scopul producției de materiale de abuz sexual, un fenomen amplificat de creșterea activităților online în timpul pandemiei COVID-19.

Exploatarea sexuală afectează în mod preponderent femeile și fetele, în timp ce exploatarea prin muncă afectează în special bărbații. În 2021, 88% dintre victimele traficului de persoane erau femei, iar mai mult de jumătate erau minore. De asemenea, a fost raportată o creștere semnificativă a cazurilor de pornografie infantilă și exploatare pe internet, cu aproape 1000 de cazuri înregistrate în 2023. Exploatarea minorilor de sex masculin a fost, de asemenea, semnalată, însă tendința principală rămâne exploatarea minorelor de sex feminin, care reprezintă o parte semnificativă a victimelor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.