Plafonul pensiei până la care pensionarii beneficiază de medicamente compensate cu 90% ar putea fi crescut!

Un proiect de Hotărâre de Guvern, propus de Ministerul Sănătății înainte de sărbătorile de iarnă, prevedea majorarea plafonului pensiei până la care pensionarii beneficiază de medicamente compensate cu 90%, de la 2.020 lei la 2.265 lei pe lună, fără a lua în calcul eventualele alte venituri. Cu toate acestea, măsurile de austeritate adoptate de noul Guvern pun sub semnul întrebării implementarea acestui proiect.

Începând din septembrie 2024, plafonul pensiei pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% a fost deja majorat de la 1.830 lei la 2.020 lei, în paralel cu recalcularea pensiilor. Această măsură a fost explicată ca un pas necesar pentru a asigura echitate pensionarilor care beneficiază de tichete sociale și ajutoare pentru încălzire.

Proiectul din 16 decembrie 2024 propunea o nouă creștere a acestui plafon, dar, după adoptarea Ordonanței de Urgență din 30 decembrie 2024, care îngheață punctul de pensie, viitorul măsurii devine incert.

În ciuda faptului că proiectul nu a fost încă discutat de Guvern, majorarea plafonului ar putea fi influențată de noile măsuri de austeritate. Proiectul inițial fusese înaintat de Ministerul Sănătății în perioada în care Alexandru Rafila ocupa funcția de ministru al Sănătății, iar acesta a fost menținut în actualul Guvern.

„Începând cu luna ianuarie 2025, beneficiarii programului prevăzut la alin. (1) sunt pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari de până la 2.265 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, pentru care se aprobă compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaţionale prevăzute în sublista B din Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, conform proiectului de HG.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.