Eurodeputatul Maria Grapini a pledat, în numeroase intervenții, la Strasbourg și Bruxelles, pentru încheierea războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu: “Trebuie să se pună capăt uciderii oamenilor nevinovați!”

Maria Grapini, europarlamentarul care se luptă, de aproape trei ani, prin intervențiile sale de la Strasbourg și Bruxelles, pentru încheierea războiului din Ucraina, a cerut recent, în plenul PE de la Strasbourg, Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant să pledeze, împreună cu ONU, pentru pace și pentru a pune capăt atacurilor teroriste și uciderii oamenilor nevinovați. Totodată, Maria Grapini a militat, și în precedentul mandat, de nenumărate ori, pentru pace, avertizând în privința consecințelor escaladării conflictului din Ucraina.

Concret, europarlamentarul Maria Grapini a avut, la finele anului trecut, o intervenție fermă, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, pe tema conflictului din Fâșia Gaza. Maria Grapini a precizat că Uniunea Europeană trebuie să sprijine măsurile pentru oprirea conflictului, eliberarea ostaticilor și furnizarea de ajutoare umanitare. Totodată, eurodeputatul Grapini susține că Uniunea Europeană trebuie să adopte o definiție unitară pentru ”Agresor” și să nu trateze conflictele cu dublu standard.

“Cred că avem datoria să nu tratăm aceste conflicte cu dublă măsură. Avem două conflicte, în Ucraina și Orientul Mijlociu, și trebuie să avem aceeași definiție, atât a ”Atacatorului”, cât și a celui care se apără. Trebuie, neapărat, să fie eliberați ostaticii! Discutăm despre acest lucru din octombrie, anul trecut, și, din păcate, aceștia nu s-au întors la casele lor, în mijlocul familiilor lor!”, a punctat, la Strasbourg, europarlamentarul Grapini.

Trebuie, de asemenea, a mai spus Maria Grapini, să se găsească de urgență diferite căi pentru a facilita aducerea ajutoarelor umanitare în zonele grav afectate de conflict. Potrivit europarlamentarului S&D,  trebuie spus răspicat că Israelul nu este singurul vinovat, atâta timp cât Hamas a atacat primul, atâta timp cât Hamas este o organizație teroristă, atâta timp cât am avut și alte atacuri din partea acestor organizații teroriste.

„Avem obligația să ne poziționăm corect și să încercăm să găsim soluția potrivită pentru pace, pentru a nu mai muri oameni și a nu mai rămâne copii fără hrană, fără mamă și tată. Asta este soluția potrivită, nu să ne poziționăm de o parte sau de alta, în funcție de alte principii. Asta este datoria noastră, și anume, să tratăm la fel, cu aceeași unitate de măsură, conflictele internaționale!”, a conchis Maria Grapini.

Maria Grapini: “Noi dăm bani de la cetățeni, nu din propriile buzunare!”

De menționat faptul că europarlamentarul Maria Grapini a pledat, anul trecut, în cadrul unei alte intervenții tranșante în Parlamentul European, în prezența  vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene (la acea dată), Valdis Dombrovskis, răspunzător pentru o economie în serviciul cetățenilor, pentru pace și stoparea războiului din Ucraina.

“Condamn, de la bun început, războiul și uciderea oamenilor nevinovați. Mor și români, acolo, pentru că, în Ucraina, există o parte din teritoriile istorice ale României. Ce vreau să spun este că am fost foarte atentă la comunicare. Eu cred că trebuie să ne schimbăm modul de comunicare pentru a avea suportul cetățenilor. Înșiruirea unor sume de bani pe care le dăm Ucrainei, fără a explica cetățenilor de ce oferim aceste sume, reprezintă o greșeală. Țara mea, România, a ajutat Ucraina și cetățenii săi mai mult, poate, decât pe proprii cetățeni. Și am făcut acest lucru pentru că înțelegem că este nevoie să ajutăm!”, a precizat eurodeputatul Grapini.

Potrivit Mariei Grapini, este foarte importantă poziția UE, care trebuie să facă demersurile necesare la ONU, SUA și la celelalte puteri mondiale, pentru a determina Rusia să oprească această agresiune și această ucidere în masă a unor oameni nevinovați.

“Asta este important să știe cetățenii, pentru că, altfel, nu vom avea suportul lor. Noi nu dăm bani din propriile buzunare, noi dăm bani de la cetățeni. Trebuie să se oprească acest război hidos. Cea mai hidoasă formă de manifestare rămâne războiul!”, a mai spus europarlamentarul Grapini.

Eurodeputatul, în dezacord cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe tema politicii de înarmare a Europei

Cu numeroase ocazii, eurodeputatul Grapini a reiterat necesitatea unor negocieri de pace sau măcar a semnării unui armistițiu temporar, care să ducă la oprirea războiului din Ucraina.

“De când a început acest război, poziția mea a fost constantă. Sunt de acord să sprijinim cetățenii din Ucraina și vă spun sincer că am cerut, și în plenul PE, un mecanism de control pentru verificarea cheltuirii banilor de către oficialii ucraineni. Să fie clar: noi nu dăm bani Ucrainei ca să creăm oligarhi! Trebuie, așadar, un mecanism de control, care să permită ca banii să ajungă și să ajute spitalele, școlile, oamenii care nu mai pot lucra și nu mai au locuri de muncă!”, a mai spus eurodeputatul Grapini.

De altfel, tot în acest an, europarlamentarul a avertizat, în plenul PE, că, în ceea ce privește conflictul din Ucraina, diplomația a eșuat!

Nu în ultimul rând, eurodeputatul Grapini a reiterat faptul că nu este de acord cu poziția președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care militează pentru o politică de înarmare a Europei.

“Cred că trebuie să găsim alte soluții!”, a mai spus Maria Grapini.

“Deși războiul durează de atâta timp, discutăm acum despre continuarea ajutorului pe care să îl dăm Ucrainei. În condițiile în care, zilnic, continuă să moară oameni, atât în Ucraina, cât și în Rusia, înseamnă că diplomația americană și cea europeană au fost un eșec. Cel mai important lucru este viața oamenilor. Sigur că trebuie să ajutăm Ucraina, dar trebuie să vedem cum o ajutăm. Există un plan concret? Știm ce se întâmplă? Până când furnizăm arme? Până când dăm bani? Care este finalitatea acestui demers?”, a menționat europarlamentarul.

Cetățenii ne întreabă, pe bună-dreptate, aceste lucruri, a completat Maria Grapini. Totodată, eurodeputatul Grapini a tras, încă o dată, un semnal de alarmă în privința nerespectării de către Ucraina a drepturilor minorităților.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.