BNR și ASF, supraveghere strictă la adresa românilor cu criptomonede!

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care introduce noi măsuri pentru prevenirea și combaterea spălării banilor. Această reglementare, care are un impact direct asupra pieței cripto, aliniază legislația națională la o directivă europeană și urmărește creșterea transparenței în domeniul criptomonedelor.

Românii cu criptomonede, sub supravegherea strictă a BNR și ASF. Principala modificare adusă de ordonanță este încadrarea furnizorilor de servicii de cripto active (exchange-uri, platforme de tranzacționare) în categoria instituțiilor financiare, ceea ce înseamnă că aceștia vor fi supuși supravegherii și controlului Băncii Naționale a României (BNR) și Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), scrie Capital.

„O decizie a Guvernului este o ordonanţă de urgenţă privind prevenirea şi combaterea spălării banilor, care transpune o directivă europeană în legislaţia naţională, iar aceste reglementări se referă la piaţa cripto, pentru o mai bună transparenţă”, a precizat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Astfel, autoritățile române caută să reducă riscurile tranzacțiilor cu criptomonede și să prevină utilizarea acestora pentru spălarea banilor sau finanțarea activităților ilegale, a mai precizat Mihai Constantin: „Printre principalele prevederi sunt: încadrarea furnizorilor de servicii de cripto active în categoria instituţiilor financiare. În consecinţă, aceşti furnizori vor intra sub supravegherea şi controlul Băncii Naţionale României şi al ASF”.

Între timp, bitcoin a avut o scădere bruscă, după ce guvernul SUA a anunțat crearea unei „rezerve strategice” din activele digitale confiscate. David Sacks, consilier al Casei Albe pentru Inteligență Artificială și criptomonede, a declarat că acest proces nu va afecta contribuabilii americani, însă lipsa unor achiziții active de Bitcoin din partea guvernului a generat panică pe piață şi, implicit, scăderea criptomonedei. După ce, pe 20 ianuarie bitcoin a atins un maxim istoric de peste 109.000 dolari, criptomoneda a scăzut la 84.707 dolari, marcând o pierdere de 5,7%. Ulterior, și-a revenit parțial la 88.260 dolari, limitând pierderea la 1,72%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.