Care este cuantumul ajutoarelor și alocațiilor acordate familiilor parentale…

Statul acordă și anul acesta, pentru fiecare familie monoparentală eligibilă, ajutoare și alocații. Iată, mai jos, totul despre aceste drepturi financiare, inclusiv cuantumul lor și condițiile de acordare.

Conform legii, familia monoparentală ester tipul de familie în care copiii locuiesc doar cu unul dintre părinți, ca urmare a separării acestora în urma unui divorț, a decesului unuia dintre părinți, ca urmare a înfierii de către un adult a unui minor ori a unei decizii care aparține femeii de a da naștere unui copil, fără să fie căsătorită ori să locuiască cu un bărbat.

”Termenul familie monoparentală desemnează familia formată din persoană singură și copilul/copiii aflați în întreținere și care locuiesc împreună cu aceasta”, prevede Legea nr. 292/2011 privind asistența socială.
Același act normativ definește persoana singură după cum urmează:
  • este necăsătorită (și nu se află într-o relație de uniune consensuală – concubinaj)
  • este văduvă (document doveditor: certificat de deces soț/soție)
  • este divorțată (document doveditor: hotărâre judecătorească de divorț/ procedură notarială de divorț)
  • al cărei soţ/soție este declarat/declarată dispărut/disparută prin hotărâre judecătorească
  • al cărei soţ/sotie este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate şi nu participă la întreţinerea copiilor (document doveditor emis de unitatea în care se execută pedeapsa, în care să se precizeze perioada detenției)
  • nu a împlinit vârsta de 18 ani şi se află în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-e)
  • a fost numită tutore sau i s-au încredinţat ori dat în plasament unul sau mai mulţi copii şi se află în una  dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-c), cu excepţia asistentului maternal profesionist

Fiind practic singurul susținător al familiei, părintele din familia monoparentală se poate confrunta cu dificultăți de ordin material, pentru că trebuie să acopere cheltuielile esențiale de trai, cât și cele planificate pentru nevoile educaționale ale copilului sau copiilor, notează digi24.

În aceste condiții, statul acordă ajutoare financiare de mai multe tipuri pentru fiecare familie monoparentală eligibilă.
Ajutor social comunitar pentru familia monoparentală
Potrivit Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), condițiile de acordare a acestui ajutor sunt următoarele:
  • părintele are domiciliul sau viză de reședință în municipiul București cu cel puțin șase luni înainte de depunerea cererii
  • solicitantul nu figurează cu datorii neeșalonare la bugetul local
  • stimulentul se acordă doar prin virament bancar

Potrivit legii, nu beneficiază de acest drept persoanele care:

  • nu se încadrează în criteriile de eligibilitate stabilite de Metodologia privind acordarea unui ajutor social comunitar pentru familia monoparentală
  • în urma verificării în teren, asistenții sociali constată că există inadvertențe între documentele depuse la dosar și situația în fapt
  • dosarul depus este incomplet
Foarte important de știut este și că dosarul depus la Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, în vederea acordării ajutorului social comunitar pentru familia monoparentală, trebuie actualizat la fiecare șase luni, până cel târziu la sfârșitul lunilor aprilie și octombrie. Motivul? Pentru a preîntâmpina suspendarea și încetarea dosarului.

Documente necesare pentru obținerea ajutorului social

  • date de contact valabile: număr de telefon, adresă e-mail
  • acte de identitate părinte și copii
  • istoric de domiciliu pentru titularul cu Carte de Identitate provizorie; Adeverinta de stare civila emisa de Serviciul de stare civila din cadrul Evidenței populației
  • adeverință de la Penitenciar pentru soțul / concubinul / tatăl copiilor, privind data reținerii și data eliberării (dacă este cazul)
  • documente /declarație privind domiciliul și/sau adresa de reședință
  • documente privind veniturile: talon/ extras de cont pensie, alocatie copii, pensia alimentară, adeverinta de venit salarial lunar, document privind alte venituri realizate/ încasate
  • documentele se depun în fiecare sector din București, dar și scanate (în format pdf) pe adresa de mail registratura@dgas.ro

Cât este ajutorul social comunitar lunar pentru familia monoparentală

Pentru familia monoparentală al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie este de până la 200 lei inclusiv, ajutorul social comunitar, acordat lunar, are următoarele valori:

  • 300 lei pentru familia cu un copil
  • 600 lei pentru familia cu 2 copii
  • 900 lei pentru familia cu 3 copii
  • 1.200 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii

Pentru familia monoparentală al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează peste 201 lei şi până la 530 lei inclusiv, ajutorul social comunitar este de

  • 200 lei pentru familia cu un copil
  • 400 lei pentru familia cu 2 copii
  • 600 lei pentru familia cu 3 copii
  • 800 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii

Alocația complementară pentru familia monoparentală

Din ianuarie 2024, ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei au fost înlocuite cu venitul minim de incluziune (VMI).

VMI este un beneficiu de asistență socială, finanțat din bugetul de stat, destinat familiilor și persoanelor singure care se află în situații de dificultate.

Beneficiază de alocație și familia formată din persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta, denumită în continuare familie monoparentală.

Sprijin pentru incluziune

Acest ajutor are valoarea de 346 lei/lună/membru de familie sau 504 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani și cuantumul venitului calculat conform legii.

În cazul beneficiarilor care nu obțin niciun venit, cuantumul maxim al ajutorului de incluziune pentru este de 346 lei/lună/ membru de familie, respectiv de 504 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, potrivit Ministerul Muncii.

Cuantumul ajutorului pentru familia cu copii este stabilit în funcție de nivelul venitului lunar și numărul copiilor din familie.

Cuantumul VMI total este egal cu suma dintre cuantumul componentei de incluziune și cuantumul componentei de ajutor pentru familiile cu copii. Dacă din calcul rezultă o sumă mai mică de 50 de lei, atunci se acordă 50 de lei.

Bursa pentru elevii din familie monoparentală

Elevii care provin din familii monoparentale, care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de un salariu minim net pe economie pot primi bursă socială. Se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii.

Documentele necesare vor fi depuse, în termen de 25 zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar, de părinți/reprezentanții legali/elevii majori pentru acordarea burselor sociale pentru elevii din familii monoparentale.

În cazul familiilor monoparentale a căror componență nu poate fi dovedită prin documentele enumerate în Metodologia-cadru, unitatea de învățământ poate solicita un raport de anchetă socială la autoritățile competente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.