Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale, în cadrul Fondului pentru Modernizare!

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale, în cadrul Fondului pentru Modernizare. Peste 900 de comunități au beneficiat până acum de acest apel de 700 de milioane EUR.

România continuă tranziția către un viitor energetic mai bun prin extinderea investițiilor în surse regenerabile de energie dedicate autoconsumului în sectorul public.

Miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat o nouă serie de contracte de finanțare cu mai multe unități administrativ-teritoriale, în cadrul Programului-cheie 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei, parte a Fondului pentru Modernizare. Proiectele vizează construcția de parcuri fotovoltaice, care vor produce energie verde pentru autoconsumul instituțiilor publice.

Valoarea totală a proiectelor finanțate este de 109.987.462,37 lei (22.106.255,25 euro), valoarea totală a finanțării din Fondul pentru modernizare este de aproape 100% din costurile investițiilor — 99.379.227,59 lei (19.974.118,18 euro). Prin aceste proiecte, se va instala o capacitate totală de 16,04 MW, destinată exclusiv autoconsumului în școli, spitale, primării și alte instituții publice.

„Continuăm cu fapte tranziția energetică a României. Semnăm astăzi noi contracte prin care aducem energie curată acolo unde este cea mai mare nevoie de ea – în comunitățile locale. Într-un context internațional complicat, cu provocări majore în domeniul energiei, România oferă un exemplu de viziune, hotărâre și acțiune.

Proiectele semnate astăzi înseamnă costuri mai mici pentru primării, instituții mai eficiente, școli mai sigure și spitale care pot funcționa cu mai multă predictibilitate și cu facturi mai mici. Înseamnă, de asemenea, aer mai curat pentru români și un pas înainte spre independența energetică a țării.

Fiecare MW produs din surse regenerabile înseamnă mai multă energie pentru viitorul nostru. Fondul pentru Modernizare este un instrument pe care îl folosim la maximum pentru a accelera această transformare. Mulțumesc primarilor pentru viziune și parteneriatul solid cu Ministerul Energiei. Vom continua împreună această misiune: o Românie care produce energia de care are nevoie, aici, acasă – sigură, ieftină și curată.” a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Odată cu semnările de astăzi, bilanțul apelului de finanțare pentru energie regenerabilă prin Programul-cheie 1 ajunge la 900 de contracte, în valoare totală de  2.288.894.013,02 lei (460.042.210,28 euro), o valoare totală a finanțării din Fondul pentru modernizare de 1.998.167.691,49 lei (401.609.456,83 euro). Capacitatea totală instalată astfel depășește 324 MW.

Aceste investiții permit autorităților locale să devină producători de energie regenerabilă, cu impact direct în bugetele comunităților și în calitatea vieții cetățenilor. În multe cazuri, capacitățile instalate acoperă până la 70% din necesarul energetic al instituțiilor publice, ceea ce înseamnă facturi mai mici și mai mulți bani pentru investiții publice.

Lista beneficiarilor care au semnat contracte de finanțare în data de 25 aprilie 2025:

județul Alba: comuna Sălciua, comuna Ocoliș;

județul Arad: orașul Curtici;

județul Argeș: orașul Mioveni, comuna Corbeni, comuna Vedea, comuna Mihăești;

județul Bacău: comuna Izvorul Berheciului;

județul Bihor: comuna Pomezeu, comuna Cetariu;

județul Brașov: comuna Voila;

județul Brăila: comuna Gropeni;

Municipiul București: Direcția Generală de Asistență Socială;

județul Caraș-Severin: comuna Carașova, comuna Ticvaniu Mare;

județul Călărași: comuna Modelu, UM 0256 Inspectoratul de Jandarmi;

județul Cluj: comuna Borșa;

județul Constanța: comuna Cumpăna;

județul Dâmbovița: orașul Pucioasa, Inspectoratul de Poliție al județului Dâmbovița;

județul Dolj: comuna Celaru, comuna Cetate, comuna Maglavit, comuna Seaca de Câmp;

județul Galați: comuna Cosmești;

județul Giurgiu: Inspectoratul de Jandarmi UM 0329, comuna Schitu;

județul Gorj: comuna Mușetești;

județul Hunedoara: municipiul Orăștie, comuna Bănița;

județul Iași: Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi”, orașul Hârlău, comuna Ciohorăni;

județul Maramureș: comuna Suciu de Sus, comuna Rona de Sus, comuna Moisei, comuna Copalnic-Mănăștur;

județul Mehedinți: comuna Svinița;

județul Mureș: comuna Gheorghe Doja, comuna Gurghiu;

județul Olt: comuna Dobrosloveni, comuna Grojdibodu, comuna Ianca;

județul Prahova: comuna Ceptura;

județul Sălaj: comuna Chieșd;

județul Sibiu: comuna Arpașu de Jos, comuna  Șura Mică, comuna Apoldu de Jos;

județul Suceava: comuna Adâncata, comuna Baia;

județul Teleorman: municipiul Turnu Măgurele, comuna Izvoarele, comuna Gălăteni,  comuna Lunca, comuna Traian, comuna Sfânțești;

județul Timiș: comuna Gottlob;

județul Tulcea: comuna Topolog;

județul Vaslui: comuna Fălciu;

județul Vâlcea: orașul Băile Olănești, orașul Horezu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.