Gopo, CTP şi noul FILM la Cineclub

Al doilea Cineclub Film, organizat de Arhiva Naţională de Filme (ANF) în colaborare cu revista FILM, publicaţie trimestrială a Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), are loc vineri, 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Str. Ion Câmpineanu nr. 21). Va fi prezentat, într-o copie restaurată digitală în laboratorul ANF, un alt film de referinţă al cinematografiei române, S-A FURAT O BOMBĂ (1962) de Ion Popescu Gopo. Cu această ocazie va fi lansat nr. 1/2015 al revistei FILM, în prezenţa redactorilor şi colaboratorilor publicaţiei. Invitat special: criticul de film Cristian Tudor Popescu, autor al cărţii „Filmul surd în România mută: Politică şi propagandă în filmul românesc de ficţiune (1912-1989)” (2011) şi colaborator permanent al revistei FILM. 

Tarif unic de acces la eveniment: 3 lei.

Despre filmul prezentat:

S-A FURAT O BOMBĂ
România, 1962, 73 min. / alb-negru / versiune originală (fără dialoguri) / comedie, parodie, film S.F.
Regia: Ion Popescu Gopo
Cu: Iurie Darie, Eugenia Balaure, Jean Dănescu, Liliana Tomescu, Haralambie Boroş, Puiu Călinescu, Ovid Teodorescu, Tudorel Popa, Emil Botta

Prima comedie S.F. românească
Cu exact cinci decenii înainte ca ARTISTUL (2011) lui Michel Hazanavicius să câștige un Oscar pentru îndrăzneala de a realiza, în plină epocă a sonorului, o comedie cu mijoacele „marelui mut”, Ion Popescu Gopo făcea aceeași încercare în S-A FURAT O BOMBĂ. Trecerea cineastului recent premiat cu un Palme d’Or pentru scurtmetraj (în 1957, cu SCURTĂ ISTORIE) la lungmetrajul cu actori a confirmat ingeniozitatea unui june cineast pe care Disney l-a ademenit cu angajarea la studioul său faimos, pe post de scenarist. Gopo a înscris în filmografia comediei românești un titlu de neocolit, cu atât mai important cu cât el include imaginativ convenții internaționale ale unui nou gen, science fiction. Primul dintre lungmetrajele românești cu actori unde apar elemente de S.F., S-A FURAT O BOMBĂ glosează pe tema pericolului atomic, foarte actuală în epoca „războiului rece”. Critica unei curse a înarmărilor având ca protagonist capitalismul (s-ar fi putut altfel, atunci?) oferă pretextul pentru materia epică a acestei poveşti despre o bombă ce ajunge din întâmplare în mâinile unui biet șomer. Mizând pe efecte de comedie burlescă, cu urmăriri dinamice în care sunt implicați polițiști și gangsteri, pelicula ar putea fi considerată un cap de serie al genului S.F. românesc, prin sugestiile în legătură cu putinţa folosirii energiei nucleare în scopuri paşnice şi progresiste. Destul de naiva metaforă a bucăţii rupte din bombă şi transformată în pâine este imaginea-cheie a acestui film cu accente teziste, dar cu secvenţe agreabile şi citabile. S-A FURAT O BOMBĂ marchează începutul colaborării dintre Gopo şi Iulie Darie (în rolul „vagabondului” à la Chaplin), un actor pe care îl va distribui consecvent de acum înainte (vezi PAȘI SPRE LUNĂ, FAUST XX). După mărturisirea autorului, trecând la filmul jucat, el a descoperit că experienţa sa în desenul animat a fost la început un handicap. „Surpriza cea mai puţin comodă pentru mine au fost actorii. Când desenezi, faci un arc, două puncte, câteva liniuţe şi acela e omul, omul de oriunde, omul de oricând… Când am început să lucrez cu actorii, mi-am descoperit parcă nişte extreme independenţe în mişcare, m-am simţit ca un dinozaur cu membre lungi şi neascultătoare” (din interviul acordat lui Victor Crăciun pentru revista „Cinema”, 1983).

Cu toată această stânjeneală în faţa interpreţilor, Gopo datorează în bună măsură originalitatea acestui lungmetraj influenţei animaţiei, dar și prezenței unor mari comici ai momentului, precum Iurie Darie, Puiu Călinescu, Ovid Teodorescu și Liliana Tomescu. Remarcabil restaurat de Arhiva Națională de Filme, S-A FURAT O BOMBĂ se prezintă acum „fără riduri” în fața unor noi generații de spectatori. Al doilea Cineclub FILM, organizat de Arhiva Naţională de Filme (ANF) în colaborare cu revista FILM, publicaţie trimestrială a Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), are loc vineri, 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Str. Ion Câmpineanu nr. 21). Va fi prezentat, într-o copie restaurată digitală în laboratorul ANF, un alt film de referinţă al cinematografiei române, S-A FURAT O BOMBĂ (1962) de Ion Popescu Gopo. Cu această ocazie va fi lansat nr. 1/2015 al revistei FILM, în prezenţa redactorilor şi colaboratorilor publicaţiei. Invitat special: criticul de film Cristian Tudor Popescu, autor al cărţii „Filmul surd în România mută: Politică şi propagandă în filmul românesc de ficţiune (1912-1989)” (2011) şi colaborator permanent al revistei FILM.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.