Bănicioiu, despre proiectul privind salarizarea personalului medical
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, s-a declarat mulțumit de faptul că proiectul legislativ privind salarizarea personalului medical se bucură de susținere parlamentară, afirmând că, dacă va exista consens politic, și normele de aplicare a acestei legi vor fi elaborate astfel încât să se realizeze „un lucru bun”.
„E un proiect de lege pentru veniturile personalului medical, (…) deci intră și medicii și personalul mediu-sanitar. Sunt proiecte și propuneri adunate de la Colegiul medicilor și de la specialiști. Deci practica privată în spitalul public a mai fost mult discutată. Este, practic, modelul francez pe care îl aduce această inițiativă. Înțeleg că au semnat o sută și ceva de parlamentari, ceea ce mă bucură. Nu mă așteptam la un asemenea sprijin, dar cred că personalul medical merită un sprijin masiv din partea Parlamentului. (…) Nu este o lege care să îmi aparțină mie, de exemplu, sau vreunui coleg de-al meu. (…) Dacă toate forțele politice sunt pentru acest proiect, sunt convins că și la norme vom avea sprijin, dar la fel de multe păreri și opinii și sunt convins că vom putea face un lucru bun”, a declarat Bănicioiu, joi, la Senat, unde a participat la o conferință pe teme medicale, informează Agerpres.
Ministrul Sănătății a ținut să precizeze că, atâta vreme cât proiectul se află în dezbatere parlamentară, cei interesați pot veni cu amendamente de îmbunătățire a legii.
Totodată, acesta a precizat că și normele de aplicare a legii privind salarizarea personalului medical vor fi realizate tot în urma unor dezbateri publice.”Ne vom asigura în primul rând ca tot ce înseamnă program de lucru să se respecte, tot ce înseamnă gardă să se respecte. Deci nu vor fi astfel de interferențe (pacienții să fie direcționați către paturile private — n.r.). Normele le vom face tot prin dezbatere publică. Avem suficiente modele de succes în Europa care pot fi aplicate și în România și trebuiau aplicate în România de foarte multă vreme”, a mai spus acesta.
Întrebat cât la sută din tarife va ajunge la spital și cât la medici, ministrul a explicat că aceste aspecte încă sunt în discuție, dar există o propunere avansată de către specialiștii din domeniu potrivit căreia aproximativ 15% ar reveni spitalelor.
„Se discută. Propunerea de la specialiști a pornit undeva cu 15% care să fie partea care vine la spitale. Unul dintre fundamentele acestei legi este acela de a da posibilitatea spitalului de a face venituri proprii, deci de a ajuta și la finanțarea spitalului și la spijinirea medicilor care lucrează în spitalul public și care poate avea pacienți și în acest regim. Unul dintre punctele importante ale legii este de a da posibilitatea autorităților locale de a interveni pe bugetul de cheltuieli de personal al spitalului. Vor putea efectiv să intervină și să suplimenteze salarizarea personalului medical din spitalele din subordinea lor. (…) Vor avea posibilitatea de a plăti și de a-și atrage medici chiar și în comunități mai departe de centrele universitare mari”, a declarat ministrul.
Potrivit acestuia, prin acest proiect ar putea fi combătut și fenomenul plăților informale în sistemul medical.