Declinul economiei Greciei, mai mare decât estimările inițiale

Economia Greciei s-a contractat mai mult decât s-a estimat inițial în trimestrul patru din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, a anunțat Oficiul grec de Statistică (ELSTAT), transmite Reuters.

Conform datelor revizuite ale ELSTAT, în perioada octombrie — decembrie 2014, PIB-ul Greciei a înregistrat un declin de 0,4%, față de o scădere de 0,2% anunțată anterior și după un avans de 0,7% în trimestrul trei din 2014.

Conform datelor neajustate, în ritm anual economia a înregistrat un avans de 1,2% în trimestrul patru din 2014, față de o expansiune de 1,5% estimată anterior, și după o creștere de 2% în perioada iulie-septembrie 2014. Atena și creditorii internaționali (UE, BCE și FMI) au ca obiectiv un avans al economiei de 0,6% în 2014 și de 2,9% în 2015.

Conform datelor prezentate vineri de ELSTAT, cheltuielile de consum au rămas neschimbate în trimestrul patru din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce investițiile au urcat cu 18,3%. După șase ani de recesiune și măsuri dure de austeritate, Grecia a revenit pe creștere în trimestrul trei din 2014, datorită unui sezon turistic record, cu peste 22 de milioane de vizitatori străini în 2014.

Și piața muncii din Grecia arată semne de redresare, după ce ELSTAT a anunțat recent că rata șomajului s-a menținut în noiembrie la 25,8%. Este cel mai scăzut nivel din august 2012, când rata șomajului se situa la 25,5%. Cel mai ridicat nivel — 28% — s-a înregistrat în septembrie 2013.

Rata șomajului în Grecia aproape s-a triplat de la debutul crizei, în 2009, și rămâne în continuare la cel mai ridicat nivel din zona euro, unde rata medie a șomajului s-a situat la 11,4% în noiembrie.

Potrivit datelor ELSTAT, un număr de 1,229 milioane de greci nu aveau un loc de muncă în noiembrie, în scădere cu 27.720 comparativ cu perioada similară din 2013.

Cea mai ridicată rată a șomajului, de 50,6%, este înregistrată în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. În noiembrie 2013, rata șomajului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani a fost de 57%.

Săptămâna trecută, Eurogrupul a decis să prelungească cu patru luni planul de ajutor financiar pentru Grecia, în anumite condiții.

Comisia Europeană a confirmat marți că Grecia a transmis lista propunerilor de reformă necesare pentru a obține această extindere. Lista include măsuri de combatere a corupției și a evaziunii fiscale, a contrabandei cu combustibil și țigări. De asemenea, autoritățile de la Atena vor să implementeze măsuri de reformare a pieței muncii și să acorde subvenții pentru plata utilităților și pentru achiziționarea alimentelor. Propunerile Greciei urmează să fie examinate de Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.