Soluția lui Bănicioiu pentru Institutul Cantacuzino
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, consideră că soluția în cazul Institutului „Cantacuzino” este de a relua licențele pentru producția de vaccinuri și de a se restructura instituția.
„Soluția nu este numai de a protesta, soluția este de a restructura, de a relua licențele, pentru că altfel nu va produce niciodată nimic, nu poți să scoți bani dacă nu produci. Ceea ce produci trebuie să fie conform normelor europene. Restructurare înseamnă că oamenii care efectiv nu își găsesc locul acolo și nu se încadrează în fișa postului trebuie să plece. Lucrul acesta trebuia să se întâmple de foarte mult timp, relatează Romaniatv.net.
Este o OUG pe care o discutăm cu ei, este în curs de avizare pentru a șterge datoriile. Tocmai juriștii imaginează acum și o altă posibilitate”, a declarat Bănicioiu, la Spitalul „Marie Curie”.
El a precizat că institutul ar fi trebuit să treacă sub coordonarea Ministerului Educației încă din anul 2012 și că situația actuală este cauzată în mare măsură de managementul defectuos.”Tocmai vin de la o discuție cu reprezentanții sindicatelor de la Cantacuzino. La un moment dat spuneau că este bine să meargă la Cercetare.
Ministerul Sănătății le-a îndeplinit acel deziderat, care cred că era o chestiune bună și trebuia să se întâmple din 2012. Una dintre consecințe este poate tocmai asta, că nu s-a întâmplat din 2012. Faptul că ne mirăm în 2015 că s-au pierdut toate licențele undeva între 2005 și 2012 cred că trebuie să dea de gândit și cred că aici și sindicatul trebuie să spună de ce nu au spus nimic până acum”, a susținut ministrul.
Peste 300 de angajați ai Institutului Cantacuzino au protestat miercuri în fața sediului Guvernului, nemulțumiți de faptul că nu și-au primit o parte din salariile pe ultimele trei luni și că nu există nicio perspectivă optimistă în cazul instituției.
Salariații au scandat „Salvați Institutul Cantacuzino!”, „Salvați valorile și tradiția românească”, „Vrem vaccinuri și seruri românești!”, „Bunicii și părinții noștri au trăit și ne-au îngrijit datorită Institutului Cantacuzino!”.”Salariații institutului nu și-au primit drepturile salariale de trei luni sau au primit o parte dintre ele. Din 17 septembrie există o comisie interministerială care, în șase luni, nu a găsit nicio soluție pentru rezolvarea situației institutului. Se tergiversează din partea Guvernului găsirea unor soluții concrete pentru salvarea institutului”, a declarat pentru Agerpres președintele Sindicatului TESA de la Institutul Cantacuzino, dr. Toader Marian.
El a adăugat că nu există niciun fel de promisiune în cazul institutului iar posibilele variante salvatoare au fost „închise din fașă”.”Singurul lucru care s-a întâmplat a fost trecerea institutului din coordonarea Ministerului Sănătății în coordonarea MECȘ. Continuăm formele de protest până la găsirea unor soluții de salvare”, a afirmat liderul sindical.