72.000 de români suferă de Parkinson

Parkinson, teribila maladie a creierului, afectează tot mai mulţi români. Din statisticile specialiştilor, 72.000 de persoane din ţara noastră suferă de această afecţiune, însă estimările au o marjă mare de eroare. Tocmai de aceea un grup de neurologi şi-a propus să implementeze un program electronic pentru un registru naţional care va urmări evoluţia acestei maladii.

Pentru Dan Răican coşmarul a început în urmă cu 15 ani când fost diagnosticat cu boala Parkinson. S-a hotărât să lupte cu duşmanul invizibil din propriul corp, iar, în 2006, a înfiinţat „Asociaţia Antiparkinson” pentru a uşura viaţa celor care-i împărtăşesc suferinţa. Primul pas este recunoaşterea bolii.

Cauzele bolii pot fi multiple, inclusiv genetice. În prezent se lucrează la implementarea unui registru electronic naţional al bolii. Până la sfârşitul acestui an ar putea fi introdus în toată ţara.

Parkinson este a doua cea mai frecventă maladie neurodegenerativă după Alzheimer şi nu poate fi vindecată. Simptomele bolii Parkinson sunt tremor al mâinilor, braţelor, picioarelor, rigiditate musculară, lentoare şi dificultate în mişcări. Se estimează că în toată lumea există peste 6 milioane de bolnavi, din care peste 72.000 doar în ţara noastră, iar vârsta medie de debut este de 60 de ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.