Papa Francisc, în vizită în Albania

Papa Francisc a elogiat duminică, la sosirea sa la Tirana, coexistența pașnică între religiile din Albania, afirmând că nimeni nu „folosi pretextul religiei” pentru a justifica violența, relatează AFP.

„Nimeni să nu gândească că poate să-și facă din Dumnezeu un scut când plănuiește și comite acte de violențe și dispreț! Nimeni să nu folosească pretextul religiei pentru a duce la îndeplinire propriile acțiuni contrare demnității umane și drepturilor fundamentale”, a spus el în fața liderilor albanezi, prezentând sistemul politic albanez și coexistența armonioasă între religii drept „un model”.

Papa, în vârstă de 77 de ani, a salutat cu căldură „o țară a eroilor care și-au sacrificat viața pentru independența națiunii și o țară de martiri care și-au dovedit credința în fața persecuțiilor”.

Francisc a adus un elogiu marcant atitudinii responsabililor politici și religioși albanezi. „Climatul de respect și de încredere reciprocă între catolici, ortodocși și musulmani este un bun prețios pentru țară și dobândește o semnificație specială în epoca noastră”. În fapt, notează el, sensul religios autentic este „trădat de grupurile extremiste”, care „deformează și instrumentalizează diferențele între diferite confesiuni” și fac din el „un factor periculos de înfruntare și de violență”.

În apelul său, Francisc s-a adresat tuturor religiilor, dar a făcut o aluzie clară la violențele comise de gruparea jihadistă Statul Islamic în Irak și Siria, notează AFP.

„Fie ca Albania să poată continua pe acest drum, devenind un model pentru numeroase țări”, a mai spus Suveranul Pontif.

„Experiența Albaniei arată că coexistența pașnică și fructuoasă între persoane și comunități de diferite religii nu este numai dezirabilă, ci și posibilă și realistă. Este ceva ce are nevoie să fie protejat și hrănit în fiecare zi, educând respectarea diferențelor și identităților speciale”, a subliniat Francisc.

În final, Papa a făcut apel la conducători și la tinerii albanezi „să răspundă noilor provocări”.

„Între lume a mondializării economice și culturale, trebuie făcute toate eforturile pentru ca creșterea și dezvoltarea să fie puse la dispoziția tuturor și nu numai a unei părți a populației. În plus, o astfel de evoluție nu va fi autentică dacă nu este durabilă și echitabilă, dacă nu ține cont drepturile celor săraci și nu respectă mediul”, a avertizat Suveranul Pontif.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.