Serviciile secrete germane au furnizat NSA o cantitate uriașă de date
Presa germană continuă dezvăluirile despre colaborarea dintre serviciile secrete germane și cele americane în operațiuni de spionaj în Europa: Serviciul Federal de Informații german (BND) a furnizat de-a lungul anilor Agenției de Securitate Națională a SUA (NSA) circa 1,3 miliarde de ‘metadate’, potrivit ediției electronice de marți a cotidianului Zeit, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Conform unor documente secrete la care sursa citată afirmă că a avut acces, BND ar fi cules aceste metadate, a eliminat rezultatele ce privesc cetățenii germani — probabil pentru a nu încălca legislația germană — și le-a transmis mai departe către NSA.
Informația concordă cu afirmațiile fostului consultant al NSA Eduard Snowden, care a declarat în decembrie 2012 că BNA a livrat către NSA 500 de milioane de ‘metadate’.
Informația publicată de Zeit reactivează scandalul declanșat la sfârșitul lunii aprilie, când, pe baza unor documente confidențiale, presa germană a acuzat BND că a desfășurat operațiuni de spionaj împotriva unor oficiali și companii din Europa, mai ales din Franța, dar și din Germania, și a oferit NSA informațiile obținute, informează Agerpres.
Între timp, executivul condus de cancelarul Angela Merkel trebuie să facă față presiunii mass-media și a opoziției, care îi acuză pe unii membri ai guvernului că au mințit când au vorbit despre acest subiect după apariția dezvăluirilor în presă. Printre cei vizați se numără și ministrul de interne, Thomas de Maiziere, care a condus anterior Ministerul Afacerilor Speciale, poziție din care a coordonat serviciile secrete. El a susținut că guvernul de la Berlin nu a știut despre respectivele operațiuni de spionaj, deși informații publicate ulterior de presă arată că executivul a primit de la contraspionajul german încă din anul 2008 rapoarte în acest sens.
Tot marți, președintele comisiei pentru secrete de stat din Bundestag, André Hahn, a cerut cancelarului Angela Merkel să dea explicații în fața legislativului, șefa guvernului de la Berlin fiind până în prezent evazivă în puținele ei declarații pe acest subiect.