Scandal: Fraudă, descoperită la şapte manuale!
MEN anunţă că a fost finalizată procedura de reevaluare a ofertelor de manuale pentru clasele I şi a II-a, ţinând cont de decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, în timp ce Federaţia Editorilor continuă să reclame fraudarea licitaţiei, în favoarea câştigătorilor iniţiali.
La o săptămână de la începerea anului şcolar, scandalul noilor manuale şcolare continuă. Protagoniştii acestuia sunt, şi luni, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi Federaţia Editorilor din România (FER).
Astfel, într-un comunicat remis Mediafax, MEN anunţă că a fost finalizată, ţinând cont de decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor din 10 septembrie, procedura de reevaluare a ofertelor de manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a, în format print şi digital, din cadrul licitaţiei privind achiziţionarea acestora, şi că va informa ofertanţii.
Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), reevaluarea făcută de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) s-a realizat în baza legislaţiei în vigoare privind licitaţiile publice. Termenul de finalizare a reevaluării a fost stabilit în maximum două săptămâni de la momentul publicării deciziei.
Reevaluarea, subliniază ministerul, este prima etapă din procedura de licitaţie, mai precizează ministerul.De luni, CNEE va informa toţi ofertanţii cu privire la rezultatele evaluării proiectelor de manuale depuse. Din punct de vedere legal, imediat după această informare, participanţii la reevaluare pot depune contestaţii. Într-o astfel de situaţie, MEN arată că va aştepta decizia de soluţionare a CNSC şi va aplica prevederile acesteia, în limita termenelor legale.
MEN mai precizează că etapa următoare va presupune semnarea acordurilor-cadru între CNEE şi ofertanţii câştigători. Imediat după acest moment, cadrele didactice din învăţământul primar vor fi consultate asupra manualelor care urmează să fie folosite la catedră, pentru a putea opta pentru acelea pe care le consideră potrivite. Consultarea se va face pe o platformă online, aceeaşi pe care se vor centraliza comenzile de manuale ale fiecărei unităţi de învăţământ. După centralizarea comenzilor, CNEE va încheia contracte cu fiecare ofertant în parte.
Altfel spus, licitaţia este, practic, reluată. Ministerul Educaţiei nu face publică, însă, lista ofertelor de manuale selectate în urma reevaluării. Tot luni, FER a prezentat un punct de vedere în care reiterează faptul că licitaţia iniţiată de MEN şi contestată a fost marcată de un „act de fraudare a rezultatelor”.”Întrucât ministrul educaţiei, domnul Remus Pricopie, continuă să acuze editurile ca fiind cele care au blocat licitaţia de manuale, facem public un prim document care să dovedească temeinicia şi gravitatea contestaţiilor noastre. Este vorba despre unul dintre documentele cuprinse în dosarul de licitaţie”, arată Federaţia.
Respectivul document, susţine FER, este Raportul intern de conformitate a manualelor digitale cu specificaţiile tehnice din caietul de sarcini, semnat de Daniel Böjte – consilier al ministrului Remus Pricopie-, Ciprian Popescu, Cristian Vasilescu şi Livia Ţoca.
„Acest document arată că şi ofertele considerate de comisie conforme (şi deci câştigătoare) erau, în fapt, neconforme cu caietul de sarcini. Comisia CNEE (aflată în subordinea Ministerului educaţiei) a utilizat acest raport pe baza căruia a descalificat pe motive de neconformitate majoritatea ofertelor de manuale, dar a ascuns cu bună ştiinţă neconformitatea manualelor câştigătoare, declarându-le conforme. Acesta este un act de fraudare a rezultatelor licitaţiei de care se fac responsabili membrii comisiei CNEE, condusă de domnul Silviu Cristian Mirescu”, mai susţine FER.
Federaţia prezintă, astfel, o listă de şapte manuale declarate câştigătoare la licitaţia contestată ulterior. Respectivele manuale, arată FER, ar fi fost declarate neconforme, conform respectivului Raport intern, însă CNEE le-a declarat conforme.
FER precizează că manualele în cauză, toate digitale (cinci de la CD Press şi două de la Asocierea Siveco + Litera), ar fi fost declarate neconforme, conform acelui Raport intern, pe considerente ce ţin de rezoluţie, de dimensiunile unor fişiere sau de faptul că un fişier video „nu merge” în browser-ele Internet Explorer şi Firefox.
„Este evident, aşadar, că CNEE a aplicat un tratament inegal şi părtinitor în favoarea celor doi participanţi declaraţi câştigători, asocierea Siveco + Litera şi editura CD Press”, consideră FER, care cere premierului Victor Ponta”să respecte declaraţia domniei sale cu privire la intenţia de a face lumină în acest caz”.
„Considerăm că elementele prezentate de noi sunt motive mai mult decât suficiente pentru a cere demisia ministrului Remus Pricopie, dar şi a domnului Silviu Cristian Mirescu, preşedintele comisiei CNEE şi principalul responsabil pentru modul de desfăşurare al acestei licitaţii”, susţine Federaţia.
În 18 septembrie, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a decis să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I şi a II-a, iar în acest sens inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile existente.
La solicitarea primului-ministru Victor Ponta ca elevii claselor I şi a II-a să aibă cât mai repede manuale la dispoziţie, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a decis să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I, până la finalizarea licitaţiei privind manualele digitale, s-a arătat într-un comunicat remis Mediafax.
Astfel, prin ordin al ministrului Educaţiei, inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile de manuale şcolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în şcoli.
„Ministrul Educaţiei Naţionale este hotărât să ducă până la capăt procesul de modernizare a programelor şcolare şi a manualelor, în pofida blocajelor generate de editori. Din nefericire, piedicile permanente pe care aceştia le-au pus procesului de introducere a noilor manuale se răsfrâng asupra elevilor, privându-i de un act educaţional modern, eficient, adaptat realităţilor şi nevoilor societăţii
contemporane. Pentru ca şcoala românească să poată oferi elevilor acele cunoştinţe, abilităţi şi competenţe necesare unei integrări rapide şi eficiente în viaţa economică, socială şi culturală, este esenţial ca procesul de înnoire şi adaptare la exigenţele europene a manualelor şi a programelor şcolare să continue cu celeritate”, se mai arăta în comunicatul MEN.
Premierul Victor Ponta i-a dat un ultimatum ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, pentru a rezolva situaţia manualelor şcolare până săptămâna viitoare, sugerându-i că, în lipsa unei soluţii rapide, există posibilitatea ca acesta să fie demis, au relatat anterior, pentru Mediafax, surse oficiale.
Iniţial, potrivit unei note transmise de minister inspectoratelor şcolare înainte de începerea şcolii, se stabilise că elevii claselor I şi a II-a nu vor învăţa după manualele vechi.
Inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru, a declarat, pentru Mediafax, în 11 septembrie, că lipsa noilor manuale pentru clasele I şi a II-a nu este o situaţie plăcută, iar elevii nu pot învăţa după manuale vechi, dar programa nouă va fi respectată, iar în primele zile se va face recapitulare.Din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a ar fi urmat să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală.
Pentru realizarea acestora, Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie, care a fost însă contestată de unele edituri.
Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse. O zi mai târziu, Ministerul Educaţiei a susţinut că întârzierea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a este din vina „celor care au blocat procedura” şi a asigurat elevii, cadrele didactice şi părinţii că acestea acestea vor ajunge în şcoli imediat ce licitaţia se va finaliza.