Dan Cristian Popescu: „ PNL va câștiga alegerile de anul viitor!”

Domnule deputat Popescu putem vorbi de o tensionare a situației în noul PNL după scandalul stenogramelor care îl are în prim-plan pe Teodor Atanasiu, un important lider al liberalilor? Trebuie să admitem faptul că tensiunile dintre unii lideri ai PNL respectiv PDL, reuniți acum în noul PNL, sunt de notorietate. Credeți că va prima, totuși, interesul comun al unei fuziuni așteptată de multă lume?

Sigur că trebuie să primeze interesul comun, trebuie să primeze unificarea dreptei. Trebuie să spun, tranșant, că pe de o parte nu sunt de acord cu discuțiile de acolo, dar nici cu modul în care acestea au fost înregistrate și date publicității. Ambele acțiuni duc la o pierdere a încrederii între cele două partide. Cu toate acestea, mă bucur că partidul a trecut repede peste acest incident și  toate eforturile sper că se vor consuma de acum înainte pentru unificarea cât mai rapidă a partidului, pentru crearea unei formațiuni de centru-dreapta extrem de puternică, care să poată învinge PSD în alegerile locale și parlamentare de anul viitor.

Există persoane influente în PNL și PDL care nu agreează varianta fuziunii sau putem vorbi, cel mult, de orgolii ale unui lider sau altul, orgolii care se vor suborda până la urmă interesului electoral al noului PNL?

Cred că, până la un punct, este normal ca în cazul unei fuziuni între două partide importante să existe nemulțumiri generate de posibile pierderi ale unor funcții și, evident că,  pot fi persoane care încearcă să se repoziționeze în noul partid. În aceste condiții vorbim de demersuri de ordin personal, repet până la un punct normale, însă acestea nu trebuie să lezeze în niciun fel scopul unificării și anume crearea unui nou partid care are, înainte de toate, datoria față de România de a contrabalansa PSD. Dacă nu ar fi fost conflicte în interiorul dreptei în ultimii zece ani, PSD nu ar fi fost niciodată la putere. PNL are obligația de a așeza România pe calea reformelor și a democrației.

Sunteți mulțumit ca și parlamentar al acestui partid, de modul în care liderii PNL au acționat la nivel politic în 2015? Se putea mai mult?

Întodeauna e loc de mai bine, este un lucru absolut normal să vrei mereu mai mult. Există o oarecare dezamăgire la nivelul unor analiști sau spectatori dată de faptul că nu s-a putut prelua guvernarea pana acum. Vă spun că,  matematic, este imposibil să preiei în acest moment, în actuala conjunctură politică, guvernarea. Avem mult mai puțini parlamentari decât coaliția de guvernare și în aceste condiții nu putem impune propriile proiecte în Parlament și nu ne putem opune demersurilor PSD la nivel parlamentar și guvernamental.

Să înțeleg că miza reală a PNL rămâne câștigarea alegerilor locale și parlamentare de anul viitor…

În opinia mea guvernarea trebuie preluată în urma unor alegeri pentru a evita ca noul guvern să fie făcut în baza traseismului politic sau doctrinar,  pentru a nu ne mai confrunta cu situații când peste noapte oameni care erau de dreapta au trecut la stânga și invers.  Vorbim de traseism doctrinar în sensul că poate pentru unii parlamentari nu este o problemă să susții astăzi un guvern de stânga, iar mâine unul de dreapta. Pentru PNL este, însă, o mare problemă să mizeze pe susținerea traseiștilor. Asta ar reduce, drastic, și din posibilitățile unui nou guvern PNL de a pune în practică promisiunile făcute în campanie.

Foarte mulți alegători se tem de faptul că după preluarea guvernării de către noul PNL, înainte sau după alegerile de anul viitor, vor asista la aceleași numiri controversate în funcțiile guvernamentale. Este întemeiată această temere sau liderii PNL au înțeles că, de această dată, lucrurile trebuie să stea altfel?

Nu sunt adeptul ideeii că orice persoană veche în politică are o problemă și trebuie eliminată și orice persoană nouă trebuie promovată. Cred  că trebuie schimbat radical modul în care se face politică și în funcții trebuie puși oameni competenți și credibili. Mai mult, trebuie eliminată orice fel de tentație a corupției sau a finanțării partidelor prin folosirea unor instituții publice conduse de membrii de partid. Într-un cuvânt, România are nevoie de o altfel de politică la toate nivelele. Este nevoie de oameni competenți care știu să gestioneze in mod corect banii publici și să fie buni manageri în institutiile pe care le conduc. Nu mai avem nevoie de populism, de cheltuieli publice nefolositoare, ilegale sau imorale.

Prestația președintelui Iohannis este, de asemenea, pentru foarte mulți români una sub așteptări. Mai mult, după o perioadă de acalmie, evident mascată, premierul Ponta a început să (re)devină din ce în ce mai arogant. Se anunță noi tensiuni între Palate, mai ales că ne aflăm într-un an preelectoral?

Dezamăgirea unor cetățeni vine de la așteptări care, poate, erau prea mari. Unii oameni nu înțeleg exact ce poate și ce nu poate face un președinte. A promis că va fi un altfel de președinte, un președinte mediator, un președinte care va respecta Constituția și așa este. Faptul că nu intră atât de tranșant în unele lupte politice cu premierul Ponta consider că este un lucru bun, pentru că însăși Constituția spune că președintele nu trebuie să devină un actor politic.

Opoziția trebuie făcută, în special, de PNL, dar și de alte partide din Opoziție, nu de către președintele Iohannis.

Câtă nevoie are PNL de Iohannis la alegerile de anul viitor? Există o cauzalitate între scorul electoral al lui Iohannis și cel al PNL?

În mod normal, situarea președintelui Iohannis în topul încrederii populației ajută PNL. Mi-e greu să spun la ce nivel va fi cota de încredere a lui Iohannis la anul și să evaluez, în aceste condiții, dacă acesta mai poate juca rolul de locomotiva pentru PNL  la alegerile locale și parlamentare din 2016. Depinde de cum joacă politic în această perioadă PNL, dar și de prestația guvernului Ponta. Și o altă componentă, la fel de importantă, este poziționarea în 2016 a președintelui Iohannis la capitolul încredere politică.

Văzând evoluția PSD și implicit a președintelui partidului, Victor Ponta, în aceste cinci luni de la pierderea alegerilor prezidențiale credeți că PSD va reprezenta un adversar mai redutabil pentru PNL decât vă așteptați în decembrie 2014?

Sunt convins că PSD va fi mai greu de învins în 2016 decât a fost la prezidențiale. Și vă voi argumenta de ce cred acest lucru. Toată lumea crede că DNA face prin rețineri, dosare, arestări, un uriaș rău PSD. Cel puțin, în ochii opiniei publici, foarte mulți lideri PSD sunt vinovați. La prima vedere, pare că DNA decimează acest partid și ca atare PSD va suferi tot mai mult electoral. Eu am, însă, un alt punct de vedere. Pe termen mediu și lung DNA face un mare bine PSD, curățându-l de membrii corupți. PSD va veni cu alte figuri politice la alegerile de anul viitor, care nu vor mai purta stigmatul corupției și al vechilor comuniștilor.

Cu toate acestea, credeți că PNL va câștiga alegerile locale și viitoare de anul viitor și va forma noul guvern?

Dacă își face treaba ca partid de opoziție, PNL va câștiga alegerile de anul viitor. Dar acest lucru nu va veni de la sine. Trebuie să se consume, cea mai mare a efortului politic, în exteriorul PNL, nu în interior. Mai mult, procedurile legate de fuziunea reală, nu scriptică, trebuie să fie grăbite. Mai mult, trebuie consolidată încrederea între cele două partide pentru că, din păcate, există încă persoane în cele două partide care se tem că în orice clipă, într-un moment de neatenție, partenerul îi va trage  preșul de sub picioare. Această temere nu este normală!

Trebuie propuși candidați competenți, care să facă altfel de politică. Degeaba are o imagine bună Iohannis, dacă PNL va propune candidați compromiși, implicați în scandaluri politice și nu numai! Acest tip de candidați nu vor fi votați!

În mod normal PNL va câștiga alegerile din 2016!

Un interviu de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.