„Chuck Norris vs Communism”, un documentar excelent!
Ilinca Călugăreanu, regizoarea documentarului „Chuck Norris vs Communism”, ce face o incursiune în „piața neagră a casetelor video în România comunistă”, a declarat, pentru Agerpres, că actorul american a văzut filmul, la începutul anului, și a mărturisit că este entuziasmat de el.
„Chuck Norris vs Communism” a avut premiera mondială la începutul anului, la Festivalul de Film de la Sundance (SUA), unul dintre cele mai importante evenimente dedicate producțiilor independente, informează Agerpres.
Decizia de a numi documentarul despre „traficul” cu casete cu filme vestice „Chuck Norris vs Communism” a venit după o discuție cu criticul Irina Margareta Nistor, spune regizoarea.
„Povesteam cu Irina și ne întrebam care erau actorii celebri atunci și spuneam Chuck Norris, Van Damme și Bruce Lee. Mi se pare că Chuck Norris e o metaforă și faptul că el reprezintă blockbusterele acestea de acțiune, ‘all american hero’ era o opoziție foarte clară (cu comunismul — n.r.)”, își amintește Ilinca Călugăreanu.
Ea povestește că actorul american a aflat de film după premiera acestuia, la Sundance. „Noi de o vreme ne gândeam că ar fi fain să îl vadă, să vedem ce crede. Vorbisem cu scenaristul de la filmele lui care fusese dat pe spate, a plâns când i-am spus. Și a aflat cred de la Sundance, din presă și după aia am aflat că l-a și văzut. Fiind Chuck Norris … evident că a reușit să îl vadă, că el poate să facă orice și a trimis un email în care a spus că e ‘humbled’ și emoționat. Sper să ne și vedem într-o bună zi”, a mărturisit Ilinca Călugăreanu.
Momentul „zero” în parcursul documentarului „Chuck Norris vs Communism” de la idee la producție a fost când Ilinca Călugăreanu a văzut-o pe Irina Margareta Nistor între spectatorii unui festival de la Londra.
„Eram la Londra la un festival de psihanaliză și stătea chiar în fața mea. I-am auzit vocea în timpul unui Q&A. Am început să le explic celor de lângă mine cine e și, povestindu-le, mi-am dat seama cât de important este subiectul ăsta. Așteptam de ceva timp să vină subiectul pentru primul meu lungmetraj. I-am luat adresa de email și i-am scris un email despre ce vreau să fac și de acolo a început totul”, a explicat regizoarea.
Ea spune că întregul documentar este realizat în jurul personalității Irinei Margareta Nistor deoarece ea nu poate fi separată de fenomenul casetelor video cu filme occidentale, deoarece a dublat aceste filme, pentru români.
Documentarul cuprinde interviuri cu persoane publice, care își împărtășesc amintirile despre casetele video ale copilăriei și tinereții, dar și intervenții ale persoanelor care au fost direct implicate în acest „trafic” subversiv față de sistem.
„Cred că pe parcursul filmărilor m-am atașat mult de Simion Barbu care e unul dintre cei care se ocupa cu asta în București la nivelul mic, de cartier. E un personaj care s-a lovit de multe ori de Poliție, de Securitate și i-au luat aparatura, i-au luat televizoarele, i-au luat casetele — atunci caseta era ca și aurul — și a început iarăși, nu s-a lăsat. Îmi plăcea hotărârea lui”, a menționat Călugăreanu.