Statele UE ar putea primi 200.000 de imigranți

Înaltul comisar al ONU pentru refugiați (UNHCR), Antonio Guterres, a cerut vineri repartizarea a cel puțin 200.000 de solicitanți de azil în Uniunea Europeană și a spus că toți membrii UE trebuie să fie obligați să participe la acest program, relatează AFP.

‘Persoanele care au o cerere de protecție valabilă (…) trebuie să beneficieze de un program de reinstalare în masă, cu participarea obligatorie a tuturor statelor membre ale UE. O estimare preliminară indică nevoia potențială de a crește oportunitățile de reinstalare la 200.000 de locuri’, a declarat Guterres, potrivit unui comunicat de presă.

‘Europa se confruntă cu cel mai mare aflux de refugiați din ultimele decenii’, a afirmat el, apreciind că ‘situația cere un efort comun masiv care este imposibil, dată fiind abordarea fragmentată actuală’ care există în cadrul UE.

Peste 300.000 de persoane au traversat Mediterana de la începutul anului și peste 2.600 murit făcând această călătorie, notează UNHCR.

‘După sosirea pe țărmurile și la frontierele Europei, ei își continuă călătoria în haos’, a afirmat Guterres, care denunță modul nedemn în care aceste persoane sunt tratate.

El a explicat că ”este vorba înainte de orice de o criză a refugiaților, nu numai de un fenomen migratoriu’, deoarece marea majoritate a celor care sosesc în Grecia vin din țări ce se confruntă cu conflicte, precum Siria, Irak și Afganistanul.

Înaltul comisar a apreciat că singurul mod de a soluționa această problemă este de a pune în aplicare o ‘strategie comună bazată pe responsabilitate, solidaritate și încredere’. ‘Concret, aceasta înseamnă adoptarea unor măsuri urgente și curajoase pentru stabilizarea situației și pentru găsirea unui mijloc de a împărți cu adevărat responsabilitatea pe termen mediu și lung’, a subliniat el.

‘UE trebuie să fie pregătită, cu consimțământul și sprijinul guvernelor vizate — îndeosebi Grecia și Ungaria, dar și Italia — să creeze capacități’ de primire și înregistrare urgentă a persoanelor, a mai spus el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.