Bashar al-Assad face vinovată Europa de criza refugiaților
Președintele sirian Bashar al-Assad consideră țările europene vinovate de actuala situație creată de afluxul de imigranți ilegali, acuzându-le în același timp de susținerea extremiștilor din Siria.
‘Europa poartă această responsabilitate întrucât a sprijinit și continuă să sprijine și să acopere terorismul. Ea (Europa) îi numește pe teroriști ‘moderați’ și îi împarte în grupuri, dar toți sunt extremiști”, a declarat Assad într-un interviu pentru mass-media rusă, potrivit Interfax.
Liderul regimului de la Damasc a adăugat că „Europa încearcă să prezinte astăzi situația ca și când vina ei ar fi aceea că nu a reușit să aloce fondurile necesare sau să asigure o migrație organizată, cauze care au făcut ca mulți refugiați să se înece încercând să traverseze Marea Mediterană”.
Președintele Bashar al-Assad a acuzat în continuare Europa de aplicarea „unor standarde duble rușinoase” în legătură cu victimele din Siria. „Noi ne plângem toate victimele nevinovate, dar viața unui om care moare înecat în mare este mai prețioasă decât a unuia care moare în Siria? Cu ce este ea mai prețioasă decât cea a unui om nevinovat, decapitat de teroriști? Cum este posibil să nu se observe mii de copii, bătrâni, femei și bărbați care sunt victime ale teroriștilor în Siria? Aceste standarde duble rușinoase ale europenilor sunt inacceptabile”, a afirmat Assad.
În același interviu, președintele sirian a mai declarat că ”orice om care părăsește Siria este o pierdere pentru țară, indiferent de poziția și capacitățile sale”, ținând să precizeze că, ”desigur, nu poate fi vorba în această privință de teroriști’.
Referindu-se la acțiunile coaliției conduse de SUA în lupta împotriva Statului Islamic, Bashar al-Assad a afirmat că acestea nu au schimbat cu nimic situația în Siria, gruparea jihadistă continuându-și expansiunea. ”Această coaliție nu influențează în niciun fel situația pe teren”, a declarat Assad.
Cu toate acestea, el a subliniat că Siria este gata să coopereze în lupta împotriva terorismului cu țările occidentale, dar și cu Turcia, Arabia Saudită și Qatar, dacă aceste state își schimbă politica și modul de abordare a problemei și dacă va fi vorba de ”o reală coaliție antiteroristă și nu una iluzorie”.