Ziua Internațională a surzilor

În 2015, Ziua internațională a surzilor este marcată la 27 septembrie. A fost lansată de Federația Mondială a Surzilor (DCA) în 1958, pentru a atrage atenția autorităților publice generale asupra problemelor cu care se confruntă această comunitate dar și asupra realizărilor acestora.

De-a lungul anilor, evenimentele organizate pentru marcarea acestei zile au cuprins de la expoziții tematice la conferințe, expoziții de artă, festivaluri de film, expoziții istorice, evenimente sportive etc. Activitățile se desfășoară pe parcursul unei săptămâni, de obicei în ultima din luna septembrie, Ziua internațională a surzilor fiind celebrată în ultima duminică a lunii septembrie, informează Agerpres.

La celebrarea Zilei mondiale a surzilor sunt îndemnați să participe toți oamenii, nu numai cei cu probleme auz sau surzi, pentru a ajuta la creșterea și îmbunătățirea condițiilor de viață a persoanelor cu dizabilități prin intermediul noilor tehnologii, precum și pentru a oferi persoanelor cu acest handicap o mai mare varietate de oportunități pentru a aduce un plus stilului lor de viață.

Pentru anul 2015, tema evenimentului este „Cu drepturi scrise în limbajul semnelor, copiii noștri pot!” reprezintă o extensie a informațiilor cu privire la articolele 2, 9, 21, 24, 30 din Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD), despre limbajul semnelor și comunitatea surdă, potrivit wfdeaf.org.

La al XVII-lea Congres Mondial al Federației Mondiale a Surzilor, care s-a desfășurat la Istanbul, în Turcia, între 28 iulie și 1 august 2015, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a subliniat, în mesajul său că „recunoașterea handicapul ca o parte a diversității umane este esențială pentru aprecierea abilităților persoanelor cu handicap.”

Primul Congres Mondial al DCA a avut loc în septembrie 1951 și alegerea lunii septembrie pentru a sărbători Săptămâna Internațională și Ziua Internațională a Surzilor reprezintă și marcarea a acestui eveniment.

Federația Mondială a Surzilor este o organizație internațională formată din 130 de asociații naționale ale surzilor, care, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite, ajută toate țările, îndeosebi pentru îmbunătățirea respectării drepturilor omului în cazul persoanelor cu deficiențe de auz, mijlocind, totodată, accesul la educație și la tehnologii și servicii de informare.

Potrivit Federației Mondiale a Surzilor, la nivel mondial există aproximativ 70 de milioane de oameni surzi, care folosesc limbajul semnelor ca prima limbă sau limbă maternă. Se estimează că 80% din totalul acestora trăiesc în țările în curs de dezvoltare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.