Procurorii cer arestarea fostului premier, Vlad Filat!

Procurorul General din Republica Moldova a cerut ridicarea imunităţii parlamentare a fostului premier Vlad Filat, acuzat de implicare în fraudarea banilor de la Banca de Economii din Moldova. Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi a dat aviz favorabil pentru arestare, dar ridicarea imunităţii sau respingerea solicitării va fi decisă prin vot în plenul Parlamentului de la Chişinău.

Liderul PLDM, Vlad Filat, ar putea rămâne fără imunitate parlamentară. Pentru asta au votat opt deputaţi din Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi , iar alţi trei membri au fost împotrivă. Anunţul a fost făcut de socialistul Igor Dodon, relatează Romaniatv.net.

Dodon a mai scris că la şedinţa comisiei a fost aşteptat şi Filat, iar procedura de vot secret a început în lipsa liderului PLDM. Proiectul urmează să fie prezentat în plenul Legislativului pentru a fi supus votului.

Dacă Parlamentul va susţine proiectul, atunci Vlad Filat va putea fi reţinut şi ulterior arestat până la finalizarea anchetei.

Potrivit rechizitoriului pregătit de procurori şi prezentat Parlamentului moldovean, declaraţiile martorilor indică limpede implicarea lui Vlad Filat în fraudarea banilor de la Banca de Economii din Moldova (BEM), în perioada când politicianul deţinea funcţia de prim-ministru (2010-2013).

„Avem probe concludente în fraudele de la BEM, au fost audiaţi martori, există depoziţii confirmate, vreau să vă pătrundeţi de importanţa momentului. Este o crimă deosebit de gravă şi ar putea avea loc influenţarea martorilor, distrugerea de noi probe”, a declarat procurorul general Corneliu Gurin în Parlament, potrivit publika.md.

Procurorul General a mai spus că Vlad Filat are legături cu firma Caravita, ai cărei conducători sunt cercetaţi penal pentru contractarea creditelor neperformante de la Banca de Economii. Gurin a oferit deputaţilor mape cu documente din anchetă, dar a le-a solicitat să nu le fotocopieze şi să nu le facă publice. El a precizat că poate demisiona oricând, dar intenţionează să ducă la bun sfârşit acest dosar „deosebit de complicat”, în care spune că Vlad Filat a comis „o crimă gravă”.

Vlad Filat a dat o replică dură la acuzaţiile aduse de procurorul general. „Eram pregătit pentru un aşa scenariu. De mult timp se vorbea prin oraş cum se pregăteşte şi cum va avea loc un aşa scenariu. Cu Usatâi în faţa Parlamentului şi cu Procurorul General. Din punctul meu de vedere, acest show a fost prea scump”, a declarat Vlad Filat.

Totodată, fostul premier moldovean a spus că nu are nevoie de imunitate parlamentară. „Se va face procedura respectivă. O să contribui la mersul anchetei. Sper că va fi un proces echitabil şi o să-mi demonstrez nevinovăţia. Accept jerfta care se aduce astăzi pe altar. Sper că această jertfă va duce clar la destrămarea acestui sistem odios care duce la putrefaceţie ţarii noastre”, a punctat liderul PLDM.

Astfel, potrivit anchetei, „în perioada anilor 2010-2013, Vlad Filat a extorcat şi a primit de la Ilan Shor bani, bunuri şi servicii în suma de 60 de milioane de dolari SUA.

Lui Ilan Shor i s-a oferit postul de consul onorific al Republicii Moldova în Federaţia Rusă şi s-a permis comercializarea produselor petroliere în regim duty free.

În perioada 2013-2015, Vlad Filat, susţinând că are influenţă asupra persoanelor publice, a pretins şi a primit de la Ilan Shor bani şi servicii în sumă de 190 de milioane de dolari SUA.

Respectivele bunuri şi servicii au fost folosite pentru a determina persoane publice să adopte acte normative necesare pentru emisia suplimentară de acţiuni BEM, fără participarea statului şi preluarea Consiliului de Administrare al BEM de către Ilan Shor.

Spălarea banilor prin intermediul firmei Caravita a fost demonstrată prin probe materiale care confirmă afilierea lui Vlad Filat.

Luând în consideraţie gravitatea acuzaţiilor, sunt temeiuri rezonabile de a presupune că Vlad Filat ar putea întreprinde acţuni de influenţare a martorilor, sustragerea cu rea voinţă şi la alte acte de constrângere. Martorii au indicat direct că Vlad Filat a comis acţiunile respective”, a citit Andrian Candu din acuzaţiile aduse de către Procuratura Generală liderului PLDM Vlad Filat.

La ședința de joi a participat și premierul Valeriu Streleț, care va prezenta rapoarte privind situația economică din țara, cea din sistemul energetic și starea lucrurilor în domeniul financiar-bancar. De asemenea, se va prezenta un raport privind desfășurarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie și a celor locale, din luna iunie, după ce vicepreședintele CEC Ștefan Urîtu a acuzat că scrutinul a fost fraudat.

Ședința în plen a avut loc în condițiile în care protestatarii din centrul Chișinăului solicită reunirea Guvernului, Parlamentului și Președinției pentru îndeplinirea revendicărilor acestora.

Anterior, președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon a anunțat că simpatizanții PSRM și PPN vor organiza o manifestație de protest, urmând să înconjoare clădirea Parlamentului. El totuși a dat asigurări că protestatarii „nu vor încerca să intre în Parlament”, avertizând guvernarea să aibă grijă de a nu infiltra provocatori.

Sute de polițiști au înconjurat sediul Parlamentului, încă de la prima oră, pentru a asigura ordinea publică și securitatea aleșilor poporului.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.