28 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov

Vrem lumină, mâncare, căldură! Puţini îşi mai amintesc aceste sloganuri ale braşovenilor. Duminică se împlinesc 28 de ani de când au ieşit în stradă împotriva lui Ceauşescu. Au plătit scump dar revolta lor a fost un moment crucial pentru fisurarea regimului de atunci, care a prefigurat evenimentele din 1989.

După o noapte de grevă, mii de muncitori de la uzina de autocamioane Steagul Roşu, disperaţi de atâtea lipsuri, porneau în marş către sediul Comitetului Judeţean al PCR.

Steagurile roşii cu secera şi ciocanul erau smulse şi aruncate pe jos, iar tabloul cu Nicolae Ceauşescu incendiat. Protestul avea să fie înăbuşit rapid şi zeci de participanţi deportaţi şi condamnaţi la închisoare.

O săptămînă mai târziu, trei studenţi se solidarizau cu protestatarii. „Muncitorii arestaţi nu trebuie să moară!”, scria pe pancartele lor. În presa românească nu s-a scris un cuvânt despre acele evenimente, dar publicaţiile străine au făcut ca ţara şi toată lumea să afle despre ele.

Revolta de la Braşov a fost considerată cea mai puternică manifestaţie anticomunistă a românilor, care a prefigurat căderea lui Ceauşescu şi a regimului său.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.