Pariul lui Ovidiu Raețchi (PNL): Sectorul 5-un sector la standarde europene!

Domnule deputat PNL, Ovidiu Raețchi, este cunoscut faptul că veți candida la Primăria Sectorului 5 la alegerile locale de anul viitor. Care sunt motivele acestui demers și care sunt punctele forte ale programului cu care vizați voturile cetățenilor din sectorul 5?

Aparent este o foarte mare distanță între imaginea, CV-ul meu și ceea ce pot oferi eu, pe de o parte, și nevoile sectorului 5 al Capitalei, pe de o altă parte. Eu cred că în Capitală există sectoare în care lucrurile sunt puse la punct și merg pe un făgaș normal, în care marile proiecte și direcțiile de dezvoltare au fost stabilite pe zece, 20 de ani, și este nevoie doar de administratori buni care să se ocupe de reabilitarea blocurilor, curățenie, siguranța cetățenilor, spații verzi samd.

Din păcate, sectorul 5 se află, dacă aș putea spune, într-o gaură neagră, în contextul în care timp de 25 de ani viziunea a lipsit complet și în niciun caz un administrator nu va rezolva problemele. Din punctul meu de vedere, în acest sector este nevoie de un manager foarte bun care să impună direcțiile de dezvoltare, manager capabil să genereze un rebranding al acestui sector. Este inadmisibil ca un sector în care se găsesc Palatul Parlamentului, Cartierul Cotroceni, un cartier definitoriu al vechiului București, în care se găsește chiar Palatul Cotroceni ( reședința președintelui care se întinde, ce-i drept, și în sectorul 6), să fie asociat, exclusiv, cu zona de sud unde sunt foarte multe ajutoare sociale și petreceri pe banii contribuabililor. Este, de asemenea, inadmisibil ca sectorul 5 să fie în momentul de față, pe criterii obiective, cel mai înapoiat sector din Capitală. Este inadmisibil pentru că, spre exemplu, în urmă cu opt ani erau sectoare ale Capitalei care se aflau într-o situație mai dificilă decât sectorul 5 și care acum se află la un avans considerabil față de sectorul nostru.

Și pentru a depăși această situație, repet, nu cred că este nevoie doar de un bun administrator- și spun asta pentru că sunt convins că există administratori mai buni decât mine în sectorul 5- ci de capacitatea de a genera acțiune, proiecte de dezvoltare, și pentru aceasta este nevoie nu numai de un manager, dar și de un politician capabil să obțină sprijinul politic pentru mari proiecte.

Oricum vorbim de un sector atipic în care o candidatură a unui tânăr, mai ales un tânăr parlamentar de Diaspora, implică anumite riscuri electorale. Sunteți pregătiți să vă confruntați electoral cu un sector în care Vanghelie a deținut și unii spun chiar că continuă să dețină controlul? Credeți că niște proiecte majore, în interesul locuitorii sectorului, sunt suficiente pentru a vă asigura succesul în această competiție?

Mi-am asumat cu bucurie candidatura la sectorul 5 pentru că am înțeles că în acest sector este nevoie să rebalansăm raportul de forțe cu sectorul 1, spre exemplu. În consecință, este nevoie de mari proiecte de dezvoltare care să țintească cele trei zone ale sectorului: zona de nord, unde se află Palatul Parlamentului și vechiul Uranus, zona centrală, Rahova, 13 Septembrie, Sebastian, și zona de sud cu Ferentariul, Șoseaua Alexandriei etc.

Toate cele trei zone au nevoie de mari proiecte de dezvoltare. Unul dintre aceste proiecte presupune redesenarea zonei din jurul Palatului Parlamentului, zonă în care Ceaușescu a fost singurul lider din Europa care și-a permis luxul de a „rade de pe fața pământului” un cartier întreg. Exceptând Casa Poporului, Casa Academiei și Catedrala Mântuirii Neamului, noi avem în acea zonă un spațiu gol, ras de pe suprafața pământului, într-o zonă centrală a Capitalei. Și în aceste condiții avem șansa, capacitatea, pe care nu o are nicio altă capitală europeană, de a avea în mijlocul Capitalei o uriașă pădure, un uriaș spațiu verde. Este primul proiect la care țin foarte mult pentru că rezolvă atât problema urbanistică, ecologică, dar și pe cea turistică. Turiștii, în special cei străini, vor veni în această zonă pentru că avem Palatul Parlamentului. Pe de altă parte, vom un turism de altă factură, ecumenic, în zona Catedralei Mântuirii Neamului. Această uriașă grădină va completa acest peisaj pe de o parte ținând, practic, turiștii din zona Palatului Parlamentului și a Catedralei Mântuirii Neamului în sectorul 5 pentru a cheltui banii în acest sector, bani care vor intra în bugetul Primăriei Sectorului 5. Vorbim de berării și până la chioșcuri cu confecții și artizanate . Pe de altă parte, va fi dezvoltată capacitatea zonei inclusiv pentru cei din sectorul 5, dar și pentru cei din sectoarele adiacente pentru că toți vor dori să ducă copii în acest uriaș parc.

Ideea este, din punctul meu de vedere, excelentă și va conduce la dezvoltarea Sectorului 5 în special din punct de vedere turistic. Recent am fost în Parcul Tineretului și am văzut ce a realizat fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, acolo…

Imaginați-vă un parc de zece ori mai mare decât acela. Va fi, practic, o uriașă pădure în mijlocul orașului. Nu este proiectul meu, ci al lui Dorin Ștefan care este unul dintre cei mai populari arhitecți români, inclusiv în Occident. Eu vreau să îmi asum politic acest proiect, pentru că un primar are nevoie, înainte de toate, de forță și susținere politică. Acest gard care desparte cetățenii de Palatul Parlamentului nu mai are ce căuta în acea zonă. Orice argument invocat, inclusiv cel de securitate al parlamentarilor, nu explică, nu justifică și nu răspunde unei întrebări de bun simț: de ce este nevoie de atâta spațiu pentru a asigura protecția aleșilor?

De altfel, am văzut destule sedii ale unor Parlamente din Europa în jurul cărora nu există niciun zid și intri, în interiorul lor, dintr-o piațetă. Sunt convins că, spre exemplu, în Coreea de Nord există o protecție sporită și sunt convins că și în alte state cu regim autocrat. Însă, în România, nu cred că parlamentarii reprezintă o țintă de securitate. Aceste garduri din jurul Parlamentului care se întind pe zeci, poate sute de hectare, reprezintă un exemplu nefericit pentru o democrație europeană.

Repet, poate fi luată în calcul varianta ca în cazul în care acest gard va fi menținut să existe mult mai multe intrări (zece, cincisprezece, poate 20 de porți de acces ). De altfel, miza nu este gardul ci accesul liber și neîngrădit al oamenilor în curtea Palatului Parlamentului.

Prezentarea/expunerea acestui proiect cu argumentele de rigoare poate conta foarte mult în ecuația susținerii acestui proiect. Sunt convins că știți foarte bine faptul că un proiect de o asemenea amploare va avea atât susținători, cât și adversari înverșunați. Câtă susținere are acest proiect din partea liderilor PNL ?

Vreau să vă spun ceva în premieră și anume faptul că după ce a văzut proiectul în presă, am fost sunat de Cătălin Predoiu care mi-a spus că este în totalitate de partea mea și că va susține acest proiect. De altfel, l-am întrebat dacă vorbește în calitate de viitor premier și a răspuns că da. Faptul că își asumă susținerea acestui proiect reprezintă foarte mult mai ales că susținerea Guvernului va juca un rol extrem de important. Pe de altă parte, Alina Gorghiu, președintele PNL, care este a fost aleasă parlamentar într-un colegiu din sectorul 5, este mai rezervată față de susținerea acestui proiect.

Revenind la partea centrală a sectorului 5 vreau să vă spun că proiectul major rămâne reabilitarea termică a blocurilor care reprezintă, până la urmă, chiar motivul căderii primarului Marian Vanghelie. O cădere nu numai electorală , pentru că nu a putut ține pasul cu dezvoltarea celorlalte sectoare, dar și o cădere juridică pentru că dosarul care îl vizează se referă la reabilitarea termică a blocurilor.

Reabilitarea termică a blocurilor înseamnă o regândire totală, în termeni mult mai moderni, a departamentului de fonduri europene al Primăriei Sectorului 5, unde în momentul de față există doar un angajat care este propriul lui șef. Cred că un departament de o asemenea importanță trebuie să aibă cinci, poate zece angajați, tineri absolvenți de facultăți de top care să aducă, din fondurile europene, sume importante, echivalente chiar cu bugetul Primăriei. Din păcate, în momentul de față nu știm cât este bugetul Primăriei Sectorului 5, fiind vorba de o cifră rămasă secretă pentru cetățeni și nu numai pentru aceștia, de mulți ani. Cred că putem vorbi, într-un interval de doi-trei ani, de proiecte importante care să aducă sectorului 5 câteva zeci de milioane de euro. Sectorul 5 rămâne un sector cu mari disponibilități de proiecte europene.

Proiectul privind Metroul reprezintă o altă prioritate a programului dvs. pentru locuitorii sectorului 5…

Aveți dreptate: locuitorii sectorului 5 au nevoie de metrou. Și aici vorbim de un alt proiect important. Să încetăm să mai vorbim de realizarea acestui proiect în 2030, 2035, sau mai știu eu ce distanță de timp foarte lungă. Personal, cred că proiectul poate fi finalizat în două mandate de primar, adică cel târziu până în 2024! Din păcate, Metrorex a blocat, politic, acest proiect. Acest proiect a fost demarat în sectorul 6 și putea fi început, din aceleași considerente, și în sectorul 5.

De altfel, am adresat un apel în acest sens Metrorex care a răspuns că a amânat demararea acestui proiect în lipsa unui parteneriat public-privat. Dar, după același principiu, proiectul trebuia, spre exemplu, blocat și în sectorul 6. Cetățenii din sectorul 6 au avut avantajul că au avut-o ca deputat, al sectorului 6, pe Elena Udrea. Cei din sectorul 5 au fost tratați nu numai de Metrorex, dar și de unii actori politici, ca și cetățeni de mâna a doua. În consecință, proiectul a fost amânat pentru 2030, deși este evident că aglomerația urbană din sectorul 5 este infinit mai mare decât cea din sectorul 1, în zonele în care Metrorex s-a extins foarte mult și unde intrările la gurile de metrou sunt reduse.

Locuitorii Sectorului 5, care plătesc și ei taxe și impozite, au nevoie de metrou. De ce locuitorii acestui sector sunt singurii care nu au stații de metrou? Cu ce sunt ei mai prejos decât cei din sectorul 4, 3 sau 1?

Repet, proiectul privind metroul reprezintă o altă prioritate a programului meu și este nevoie de susținere politică majoră pentru a impune acest tip de proiecte majore.

După alegerile parlamentare din 2016 în cazul în care PNL va prelua guvernarea, lucrurile vor fi mult mai simple pentru un primar liberal al sectorului 5?

Categoric. Dacă Elena Udrea ar fi candidat ca deputat în sectorul 5, eu vă garantez că sectorul 5 avea metrou, într-un an, fără probleme.

Trecând la zona de sud a sectorului 5 vă pot spune că aici trebuie să fluidizăm rapid Ferentariul pentru că este nevoie așa cum am spus de un rebranding al sectorului 5. Trebuie să încetăm urgent să mai stam cu niște ghetouri în Capitală, la cinci minute de mers cu mașina de Palatul Parlamentului. Această problemă, este adevărat una delicată, poate fi rezolvată și trebuie să fie rezolvată. Ce se întâmplă în realitate în Ferentari? În Ferentari s-au creat trei-patru pungi în care s-au adunat oamenii cu cele mai grave situații sociale, oameni cu grave probleme de comportament, mulți dintre ei ieșiți din închisoare, cu dosare penale pentru tâlhării, dependenți de droguri etc. Aceste pungi infracționale au reușit să strângă în cadrul lor oamenii cu cele mai grave probleme sociale din București.

Una dintre soluțiile lor de supraviețuire este gunoiul, căutatul în gunoi. Din aceste motive în aceste zone lângă blocuri sunt aruncate cantități foarte mari de gunoaie. Copii lor trăiesc căutând în gunoaie, familiile lor supraviețuiesc cu greu de pe o zi pe alta. Nu au geamuri în casă, nu au uși la intrare, fură curentul, provoacă scandaluri…

Soluțiile, din fericire, există chiar dacă până acum nu au fost implementate de administrația care conduce de 15 ani acest sector. Aceste familii trebuie încurajate, dar și pedepsite când este cazul.

Spre exemplu, acele maldăre de gunoaie trebuie ridicate urgent și înlocuite cu locuri de joacă pentru copii. Pot fi și alte variante. În acest sens, am propus ONG-urilor specializate din zona Ferentariului să vină cu o soluție agreată de alte zece ONG-uri care fac intervenții pe zone diferite. Cred în reușita unui Pact pentru Ferentari făcut inclusiv de oameni care sunt specializați în construcții, cum sunt cei, de la Habitat for Humanity, care fac case și blocuri cu caracter social. Deci, vom ști cu mult timp înainte de alegerile locale, pas cu pas, ce avem de făcut pentru Ferentari. Vom ști dacă ghetourile trebuie dărâmate sau doar recondiționate, ce facem cu oamenii cu cazier și dosare penale din această zonă, cum îi dispersăm pe cei care locuiesc în zonă fără acte, pe cei care fură curent și refuză să respecte legea. Ei vor pleca doar dacă le asiguri, în altă parte, condiții de supraviețuire. Și, obligatoriu, aceștia trebuie dispersați: cinci acolo, cinci în altă parte samd. După ce îi dispersezi pe cei care nu au dreptul să locuiască în această zonă, le asiguri locuințe sociale pentru șase luni sau un an familiilor care locuiesc acolo legal și care își plătesc facturile la gaz și energie. 20% dintre oamenii care locuiesc acolo sunt de cea mai bună credință! Deci, oamenii aceștia, cu acte în regulă, pot fi duși , cu acordul lor, șase luni în locuințe sociale până se reconstruiesc aceste blocuri.

Pactul pentru Ferentari va fi propus tuturor contracandidaților mei și după ce va fi asumat de toată lumea, oricare dintre noi va fi primar al sectorului 5, trebuie să rezolve rapid această problemă.

Nu vă este teamă de influența lui Marian Vanghelie în sectorul 5? De obsesia/ interesul de a numi și susține un om de încredere la Primăria Sectorului 5?

Pe mine, din punct de vedere electoral, mă ajută Vanghelie pentru că obiectivul meu este să mobilizez electoratul anti-Vanghelie. Electoratul de dreapta, de bună credință, este mai puternic și mai numeros decât electoratul de stânga din sector, mai ales după loviturile primite de Vanghelie.

Miza mea este să aduc electoratul de dreapta la vot și pentru asta îmi doresc un contracandidat puternic de stânga. Vreau să le arăt cetățenilor din sector că nu există un blat, pentru că în campaniile precedente oamenii au știut că există un asemenea blat și în consecință nu au venit la vot.

Îmi doresc o campanie electorală puternică, pentru ca oamenii să vadă că există candidați care au soluții reale de ridicare a acestui sector. Pe mine mă ajută o implicare cat mai activă a lui Vanghelie în această campanie. Sunt convins că voi câștiga împreună cu cetățenii Primăria Sectorului 5.

Și aș adăuga încă un lucru: pe Șoseaua Alexandriei avem două avantaje. Primul ar fi acela că avem cel mai bun sol de construcție din România, sol care permite ridicarea unor blocuri turn, gen zgârie nori. Este, de altfel, singura zonă din București în care poți face acest lucru pentru că nu există infiltrații de apă. În al doilea rând, avem spații foarte mari în zona militară, Alexandriei, Ghencea, unde există cazarme dezafectate. Îmi doresc să realizez un Centru de Business în sectorul 5, unde oamenii de afaceri să vină și să își deschidă companii. În momentul de față nimeni nu ia în calcul să își deschidă vreun sediu de firmă în zona Ferentari. Lucrul acesta trebuie schimbat, ca și percepția oamenilor de afaceri și aici avem nevoie de rebrandingul sectorului 5. Și pentru acesta, un Business Center în sectorul 5, în zona Alexandriei, un turn uriaș construit printr-un parteneriat public-privat cu niște parteneri serioși din zona statelor Golfului, ar aduce avantaje sectorului 5. Mai mult, fiind parlamentar de Diaspora am avantajul că am niște contacte în zona Golfului, Arabia Saudită, lumea Dubaiului, Qatarului. Știu că oamenii de afaceri de aici vor să facă afaceri în România, dar vor să fie primiți și tratați ca niște investitori puternici, nu ca unii de mâna a doua.

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.