Strategie pentru sprijinirea bolnavilor de cancer

Pentru a veni în sprijinul pacientului cu cancer, Hospice Casa Speranţei şi MSD au semnat un parteneriat pentru îmbunătăţirea accesului la servicii paliative a pacienţilor diagnosticaţi cu cancer.

Proiectul în care s-a investit 127.000 de dolari se va derula pe perioada a 12 luni. Se doreşte astfel crearea unei strategii naţionale, care să vină în sprijinul bolnavului. Deşi majoritatea pacienţilor cu cancer preferă îngrijirea la domiciliu, există şi situaţii în care internarea este necesară, mai ales atunci când starea pacientului necesită tratament şi îngrijire sub supraveghere medicală continuă. În astfel de cazuri, costurile urcă foarte mult. Mai exact, o vizită la domiciliu a specialistului pentru a acorda îngrijire pacientului costă 103 RON, iar asta în timp ce îngrijirea pacientului într-un centru specializat se ridică la 325 RON pe zi.

În pofida acestor costuri pe care, de multe ori, pacientul nu şi le permite, tratamentul paliativ este mai mult decât necesar. Pe lângă costurile foarte ridicate şi accesul limitat la servicii paliative, mai există şi alte probleme care reduc şansa la o viaţă demnă a pacienţilor cu cancer. De exemplu, „după cinci ani de instruire a peste 2.000 de medici de familie în îngrijire paliativă, aceştia sunt puşi în imposibilitatea de a prescrie medicamente pacienţilor cu cancer deoarece noua lege, deşi prevede acordarea dreptului medicilor de familie de a prescrie astfel de tratamente, totuşi CNAS nu va plăti decât pe medicul oncolog care a prescris medicamentul în cauză. Asta ar însemna costuri din partea pacientului atunci când merge la medicul de familie să îi prescrie medicamentul de care are nevoie”, a subliniat dr. Daniela Moşoiu, directorul centrului Hospice Casa Speranţei.

În acelaşi timp, Cezar Irimia, preşedintele COPAC, a atras atenţia şi asupra inexistenţei unui registru naţional al pacienţienţilor cu cancer, registru care ar putea veni în sprijinul bolnavilor. În ceea ce priveşte sistemul de îngrijire paliativă integrată, acesta este mai mult decât necesar, ajutându-l pe pacientul cu cancer să ducă o viaţă demnă. De altfel, „pacientul nu mai are acces la tratamentul de bază, acesta trecând direct de la diagnosticare la paliaţie, ceea ce este o situaţie crâncenă”, a mai declarat Cezar Irimia. Pe de altă parte, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a precizat că „dreptul la sănătate nu înseamnă numai a fi sănătos, ci şi obligaţia statului de a oferi servicii la un standard înalt de calitate, în orice moment al vieţii”.

În ceea ce priveşte Ministerul Sănătăţii, dr. Cristian Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a asigurat tot sprijinul în ceea ce priveşte susţinerea legislativă. De altfel, „pe viitor eu cred că avem şi posibilităţi şi resurse. În acest moment ne dorim o restructurare a spitalelor. În urmă vor rămâne spaţii pentru deschiderea unor centre de îngrijire paliativă”, a mai declarat secretarul de stat.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.