Alarmant: A scăzut numărul donatorilor de sânge!
Numărul donatorilor de sânge a fost mai scăzut în acest an, în perioada sărbătorilor de iarnă, față de anii trecuți, a declarat, marți, pentru Agerpres, medicul Doina Goșa, director al Centrului de Transfuzie Sanguină București.
„Toată săptămâna înainte de Crăciun au fost puțini donatori. Ne-am descurcat în zilele Crăciunului, ne descurcăm și în zilele de Revelion, pentru că mai avem ceva stoc. Au fost mulți donatori în perioada aceea cu tragedia de la Colectiv și ne-am mai păstrat stoc, plus că am mai luat din țară de la anumite centre. Nu avem probleme acum cu sângele. Estimez că și în țară a scăzut numărul de donatori în această perioadă. Întotdeauna este numărul scăzut de donatori în preajma sărbătorilor, pentru că oamenii pleacă în vacanță sau se gândesc la sărbătoare și nu vin să doneze. Parcă anul acesta, în această perioadă, a scăzut numărul de donatori mai mult decât anii trecuți. Este nevoie de B negativ. Problema este cu grupele rare cu RH negativ”, a explicat medicul, informează Agerpres.
Centrul de Transfuzie Sanguină București a deschis pe 17 decembrie, în premieră, programările online pentru cei care vor să doneze sânge, serviciul fiind disponibil prin completarea formularului de la adresa http://ctsbucuresti.ro/formular-donare-sange/formular-donare-sange.php?link2.
Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiții: vârsta 18 — 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 — 100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării, să nu fi fost sub tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, hepatice sau endocrine.
De asemenea, nu pot dona persoanele care au avut sau au una dintre următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (-) șase dioptrii, cancer.
Cei care donează trebuie să fie odihniți și bine hidratați, să nu fumeze o oră și să nu consume alcool, grăsimi, dulciuri concentrate, să nu fi luat medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc), să aibă o stare bună de sănătate fizică și mentală, stare de igienă personală corespunzătoare. Aceștia trebuie să prezinte un act de identitate în original.