BVB: Modificare tehnică pe piața de capital încheiată cu succes
Migrarea la noul sistem de comunicare dintre sistemul de tranzacționare și cel de post-tranzacționare, precum și tranziția la ciclul de decontare T+2, s-au încheiat cu succes pe piața de capital din România, a anunțat, miercuri, Bursa de Valori București (BVB), informează Agerpres.
Una dintre cele mai solicitante modificări tehnice din sfera serviciilor de tranzacționare și post-tranzacționare s-a încheiat cu succes, iar separarea activităților de tranzacționare de cele de post-tranzacționare în ceea ce privește sistemul de conturi utilizate, împreună cu noul set de reguli de comunicare dintre cele două sisteme și utilizatorii acestora sunt acum operaționale, începând din 6 octombrie, se arată în comunicatul bursei.
„Am făcut un pas de anvergură spre infrastructura modernă și deplin operațională a pieței de capital. Această schimbare înlătura una dintre marile bariere de ordin tehnic în ceea ce privește modul în care participanții utilizau serviciile oferite de Bursa de Valori București și sistemul de decontare. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost și încă sunt aliați în procesul mult așteptatei modernizări a pieței, și care s-au alăturat eforturilor echipei dedicate și determinate a Bursei de Valori București. Separarea sistemelor este una dintre cele mai importante schimbări dintr-o serie lungă de noi soluții orientate către piață și implementate de BVB. Totodată, ea completează reformele de reglementare incluse în programul de eliminare a celor 8 Bariere, susținut de Guvern și Autoritatea de Supraveghere Financiară, precum și în proiectul STEAM lansat de ASF”, a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.
Conform rezultatelor deja cunoscute, tranziția întregii piețe de capital la ciclul de decontare T+2 se dovedește, de asemenea, de succes.
„Datorită migrării la T+2, încheiată în dată de 6 octombrie, piața de capital din România continuă să se îndrepte spre o infrastructură dezvoltată, funcționând conform celor mai bune standarde. În timpul acestui efort, am văzut energia și determinarea celor care nu au fost de acord să lase piața de capital din România la periferia europeană. În acest context, trebuie adresate cuvinte speciale de apreciere la adresa Autorității de Supraveghere Financiară, Băncii Naționale a României, Consiliului de Administrație al BVB și colegilor noștri de la Depozitarul Central, care au condus cu profesionalism și curaj procesul în faza finală”, a adăugat Ludwik Sobolewski.