Tradiții și obiceiuri de Dragobete
Mâine este marea sărbătoare a dragobetelor. Sperstiţiile şi credinţele populare sunt cele mai puternice în această perioadă şi deşi trăim într-o lume a tehnologiei rapide, aceste superstiţii nu au dispărut.
DRAGOBETE este un personaj care a fost preluat de la daci şi ulterior transformat într-un protector al tinerilor şi un patron al iubirii. Acesta era fiul babei Dochia şi era un flăcău chipeş şi iubăreţ, ce seducea femeile ce îi ieşeau în cale.
În vremurile vechi, tinerii îmbrăcau cele mai frumoase haine pe care le aveau şi se strângeau în păduri pentru a culege în buchete primele flori ale primăverii. Culesul florilor era urmat de un joc numit „zburătorit”. La prânz, fetele porneau în fugă spre sat în timp ce băieţii le fugăreau ca să le sărute. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa uşor prinsă şi avea loc sărutul ce era considerat logodna de la începutul relaţiei.
În ziua de 24 februarie, bărbaţii nu au voie să necăjească femeile sau să se certe cu ele, întrucât primăvara îi va aduce ghinion şi un an neprielnic.
De dragobete nu ai voie să plângi. Tradiţia spune că lacrimile ce curg în această zi aduc necazuri şi supărări în următoarele luni.