CE va decide dacă va amâna sau nu liberalizarea prețului gazelor

 

Departamentul pentru Energie propune Comisiei Europene (CE) să accepte amânarea cu doi ani şi jumătate a calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie, informează Amos News.

Calendarul de liberalizare a preţului gazelor prevede ca acest proces să se încheie la 31 decembrie 2018, dar dacă CE acceptă propunerea Departamentului pentru Energie liberalizarea va fi operată până la 1 iulie 2021.

Calendarul de liberalizare presupune mai multe creşteri trimestriale ale preţului gazelor din producţia internă. De altfel, Departamentul pentru Energie a lansat o dezbatere publică pe tema preţului gazelor destinate populaţiei şi aşteaptă opinii până în 15 septembrie.

Aplicarea calendarului vine în contradicţie cu tendinţa de scădere a preţului gazelor naturale constatată la nivel regional, coroborată cu stagnarea câştigurilor salariale nominale medii nete ale populaţiei.

De altfel, preţul gazelor produse intern a crescut în perioada analizată cu 16,63%.

Departamentul pentru Energie avertizează că, dacă nu va fi modificat calendarul de liberalizare pentru populaţie, preţul gazelor destinate consumului populaţiei va creşte cu 40,11% în perioada octombrie 2014 – iulie 2016.

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.