Scandal între unguri și români pe un banner, la Cluj

0

Membrii unei mişcări activiste au acuzat primăria clujeană de faptul că a schimbat un banner bilingv pe care aceştia l-au amplasat în Parcul Central. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, afişajul nu ar fi avut autorizaţie, informează City News.

Activiştii mişcării pentru multilingvism, MOST-ACUM, sunt nemulţumiţi de faptul că Primăria municipiului Cluj-Napoca ar fi înlocuit un banner pe care ei l-au amplasat, duminică, în foişorul din Parcul Central. Pe respectivul afiş era trecut numele primăriei clujene atât în limba română, cât şi în cea maghiară, însă a rezistat doar câteva ore.

„În zorii zilei de duminică, activiştii mişcării MOST-ACUM au schimbat bannerul din pavilionul parcului cu unul bilingv conţinând denumirea şi logoul primăriei astfel încât lângă ’Primăria Municipiului Cluj-Napoca’ a apărut şi inscripţia ’Kolozsvár Polgármesteri Hivatala’. Din cauza unei intervenţii din partea autorităţilor, bannerul bilingv demn de tradiţiile şi de caracterul multilingv al oraşului nu a servit nici măcar 24 de ore locuitorilor oraşului Cluj-Napoca. Angajaţii primăriei au sesizat schimbarea în doar câteva ore şi au înlăturat denumirea primăriei în limba maghiară, prin tăierea părţii de jos a bannerului. Cuplurile maghiare doritoare să se căsătorească în pavilion trebuie să aibă parte de aceleaşi circumstanţe ca cele române. Sperăm însă că în dimineaţa de duminică, înainte de tăierea inscripţiei, măcar un cuplu tânăr a avut ocazia de a se căsători sub inscripţia bilingvă purtătoare a spiritului european”, potrivit unui comunicat al reprezentanţilor mişcării activiste.

În replică, reprezentanţii primăriei clujene au declarat că pentru amplasarea oricărui afiş pe domeniul public este nevoie de o solicitare în scris, urmată de o aprobare, în caz contrar Poliţia Locală urmând să-l dea jos, pe modelul bannerului incriminat de activiştii clujeni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.