Deputatul Gheorghe Coman, eliberat condiţionat
Deputatul Gheorghe Coman, condamnat definitiv într-un dosar în care a fost acuzat că a primit bani şi o sticlă de whisky în schimbul menţinerii în funcţie a unui şef din DSVSA Buzău, a fost eliberat condiţionat marţi după-amiază din Penitenciarul Focşani, după executarea a două treimi din pedeapsă.
Decizia de eliberare condiţionată a fost luată în data de 27 august de către Judecătoria Focşani la propunerea comisiei de liberări condiţionate de la Penitenciarul Focşani după ce deputatul Gheorghe Coman a efectuat două treimi din pedeapsa de un an de închisoare pentru luare de mită, parlamentarul fiind condamnat la începutul anului curent de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, transmite corespondentul Mediafax.
În hotărârea magistraţilor de la Judecătoria Focşani se precizează că instanţa „admite propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Focşani” şi „dispune liberarea condiţionată a petentului condamnat Coman Gheorghe, în prezent deţinut în Penitenciarul Focşani, din pedeapsa de un an închisoare aplicată prin sentinţa penală pronunţată de Tribunalul Bucureşti”.
Marţi după-amiază, deputatul PC Gheorghe Coman a ieşit ]n curtea închisorii din Focşani purtând o ţinută casual, el fiind întâmpinat la poarta închisorii de către soţie şi câţiva cunoscuţi. Deputatul a urcat apoi într-un autoturism de teren fără să facă declaraţii jurnaliştilor.
Deputatul Gheorghe Coman a fost trimis în judecată în 16 ianuarie 2014, fiind acuzat că a primit bani şi o sticlă de whisky în schimbul menţinerii în funcţie a unui şef din Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău. Coman a fost acuzat de folosirea influenţei funcţiei de conducere din partid, fiind preşedinte al PC Buzău la data faptelor, pentru obţinerea de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Coman a fost arestat în 7 ianuarie, măsura preventivă fiind încuviinţată de Camera Deputaţilor la 27 decembrie 2013. Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada noiembrie – decembrie 2013, Gheorghe Coman, folosindu-se de influenţa conferită de funcţia de conducere deţinută în cadrul formaţiunii politice din care face parte (PC), i-a solicitat unui denunţător, în schimbul menţinerii acestuia în funcţia publică de director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, diverse servicii precum şi foloase materiale necuvenite.
DNA arăta în rechizitoriu că deputatul i-a cerut denunţătorului ca, în schimbul menţinerii acestuia în funcţia de director adjunct al DSVSA Buzău, să îl angajeze ca şef al Serviciului Economic şi Administrativ în cadrul instituţiei pe preşedintele executiv al organizaţiei judeţene Buzău a PC.”De asemenea, a pretins ca denunţătorul să intervină la o echipă de control constituită din angajaţi ai DSVSA Buzău, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza oraşului Nehoiu, judeţul Buzău, astfel încât să favorizeze o societate comercială verificată, administrată de un consilier al aceluiaşi partid”, se arăta îm rechizitoriul procurorilor.
Într-o discuţie telefonică din 3 noiembrie 2013, interceptată de către procurori, Gheorghe Coman vorbea despre funcţia de director adjunct la DSV, care, în urma unor „înţelegeri”, ar reveni Partidului Conservator.
Foloasele cerute de Coman, mai preciza DNA, constau în asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia eventualelor întâlniri de lucru, în cadrul respectivei formaţiuni politice, ce urmau a fi organizate în municipiul Buzău de către deputat. În acest context, între 12 şi 18 decembrie 2013, deputatul a primit de la denunţător o sticlă de whisky şi 3.140 de lei, au susţinut procurorii.
Potrivit DNA, deputatul a fost prins în 19 decembrie 2013, după ce a fugit cu maşina la momentul flagrantului. Gheorghe Coman a fost dus atunci la sediul DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti, unde a stat peste trei ore.
Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar în martie 2013 s-a mutat la PC. El a fost ales preşedinte al PC Buzău în luna decembrie.
După reţinerea lui Coman, conducerea PC a hotărât suspendarea acestuia din calitatea de membru al partidului, până la clarificarea situaţiei în justiţie.