Distrugătorul USS Ross a intrat în Marea Neagră
Statele Unitea ale Americii au trimis distrugătorul USS Ross în Marea Neagră, potrivit comandantului Flotei a 6-a americane, citat de agenția rusă RIA Novosti.
„USS Ross intră în Marea Neagră pentru a promova pacea și stabilitatea în timp ce colaborează cu aliații și partenerii”, spune anunțul.
Potrivit site-ului oficial al Marinei americane, prezența distrugătorului în Marea Neagră demonstrează angajamentul Statelor Unite ale Americii față de întărirea securității colective a aliaților și partenerilor NATO din regiune.
Marina americană precizează că urmărește o prezență mai vizibilă în regiune pentru a avea forțe pregătite de intervenție în cazul izbucnirii unei crize.
De la începutul crizei ucrainene, în Marea Neagră au pătruns distrugătoarele USS Donald Cook, USS Vella Gulf și USS Truxtun, fregata USS Taylor și alte câteva nave de război ale NATO.
Convenția de la Montreux, semnată în 1936 și care reglementează regimul strâmtorilor Mării Negre, spune că navele de război ale statelor neriverane Mării Negre pot rămâne maxim 21 de zile în apele Mării Negre.
După reunificarea Crimeei cu Rusia, în martie 2014, statele NATO și-a intensificat prezența militară în apropierea frontierei Rusiei. În special, prin expedierea unui număr de nave de război în Marea Neagră și consolidarea misiunilor de patrulare aeriană în spațiul aerian baltic.
Grupul de nave NATO în Marea Neagra a atins un număr record de nouă nave în luna iulie, în prezent cel mai semnificativ în ultimele decenii. Grupul a inclus, printre altele crucișătorul USS Vella Gulf (CG-72), Surcouf fregata Franței, Macitis Corvette din Grecia și Elettra nava inteligentă din Italia.
Rusia și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea față de creșterea prezenței militare a NATO în apropierea granițelor sale.